Seriálová bomba jménem Chalífát. Švédský pohled na ISIS je chladnokrevným hitem

Seriál Chalífát vás nepustí od obrazovky
 

Internetový Netflix za svoji existenci usadil miliony diváků do křesel a pohovek kvůli své velmi kvalitní seriálové a filmové produkci. Období karantény se tak pro internetové giganty podobného typu proměnilo v neuvěřitelný úspěch.

O Islámském státu toho bylo napsáno mnoho. Donedávna však ještě neexistovala hlubší sonda, která by odhalila mechanismus a psychologii této nebezpečné teroristické organizace. V českém prostředí je pro milovníky kvalitní reportážní literatury na pultech kniha Asne Seierstad Dvě sestry. Příběh odhaluje motivace a vývoj dvou mladých dívek, které se z Norska přestěhují do Sýrie, aby se staly členky ISIS.

Věc na první pohled nepochopitelná dostává v knize Dvě sestry až mrazivé souvislosti. Podobným způsobem funguje také seriál Chalífát.

Kvalitní audiovizuální projekt si získal obdiv diváků po celém světě a v thrillerovém dramatu se tak podobně jako ve zmíněné knize odhaluje, že svět není jenom černobílý.

Neskutečná skutečnost

Švédsko je jedna z nejliberálnějších zemí na světě. Otevřenost vůči jinému náboženství je tak něčím zcela normálním. K islámu se zde tak hlásí více jak 10 procent populace. I Stockholm se tak v roce 2017 stal terčem teroristických útoků.

Právě blížící se teroristický útok ve švédské metropoli je hlavním dramatem celého seriálu Chálífát. Nejedná se však o ilustraci skutečných událostí z roku 2017, ale je evidentní, že znalost reálných kontextů pomáhá vytvářet tomuto hitu Netflixu důležitou nadstavbu.

Autentický příběh vyprávěný skrze tři hlavní ženské postavy s arabskými kořeny jde totiž mnohem dál. Proč je seriál z produkce Netflixu internetovou událostí roku?

Rakka-Stockholm

Přehledný děj na první pohled komplikované struktury je schopně poskládán tak, že s napětím hltáte každou minutu a dějové zvraty vás již z podívané nepustí ani na toaletu.

Pervin žije v syrské Racce s dítětem a teroristou na krku, ale její přání je jasné. Chce utéct zpátky do Švédska. S velmi složitým přáním jí na dálku pomáhá švédská policistka Fatima, která se zároveň pokouší odhalit plánovaný teroristický útok v Stockholmu.

Třetí do ženské arabské společnosti je patnáctiletá Sullejka. Ta se pod vlivem kamarádů, ale také kulturních kořenů radikalizuje ve jménu islámu a sní o tom, že ve městě Rakka by ji čekala mnohem lepší budoucnost než ve švédském Stockholmu. Hlavně na její postavě je exponovaný fenomén známý hlavně ze zmiňované knihy Dvě sestry od Asne Seierstad.

Náboženská propaganda jí nezdravě zaútočí na rozum a můžeme tak postupně sledovat, kde jsou počátky extrémismu u mladých muslimů, kteří hledají své místo na světě.

Všechny tři postavy však zdobí nejednoznačný charakter. Nikdo není ani zlý, ani dobrý, což přispívá k autentičnosti a syrovosti celé série. Témata tak na povrch vyplouvají přirozeně a divák má po právu pocit, že sleduje něco víc než jen Ordinaci v růžové zahradě nebo 24 hodin s Jackem Bauerem.

Kromě společenské reflexe muslimského strašáka zde vidíme skvělou filmařskou práci. Scénář je postaven na dobře dávkovaných zvratech a pozornost zůstane zhypnotizovaná u všech osmi dílů této vydařené série.

Není radno prozrazovat o moc víc, protože osobní prožitek je nenahraditelný. Tomu nemohou konkurovat zprostředkované dojmy. Neváhejte tak v rozumném harmonogramu investovat osm hodin, které vám budou trvat, než celou tuto epickou podívanou zhlédnete do konce. Chalífát za to bezesporu stojí.

KAM DÁL: Drsný Eastwood. Nejlepší filmy nestárnoucí hvězdy Hollywoodu