Obce přijdou o peníze. Nebude na nové chodníky, školky nebo třeba kanalizaci

Obce přijdou o obrovské peníze
 

Kvůli přetrvávajícímu legislativnímu chaosu a postupnému ukrajování rozpočtů ze strany státu obce ruší a pozastavují plánované investice v řádu desítek miliard korun. Poslanci budou právě dnes hlasovat o financování třetího kompenzačního bonusu pro podnikatele, který má z rozpočtů obcí ukrojit dalších 11,2 miliard korun. Celkem to bude znamenat mínus 16 miliard, ovšem nad rámec očekávaného výpadku v příjmech ze sdílených daní, který se kvůli koronaviru odhaduje na více než 50 miliard korun. Znamená to zastavení mnoha investic.

Poslanecká sněmovna bude rozhodovat o tom, zda projde návrh kompenzačního bonusu, kterým vláda, i přes své sliby, připraví samosprávy o více než 16 miliard. To znamená, že každá obec dostane na jednoho obyvatele o 1 100 korun méně. To znamená zastavené investice a projekty, které měly pomáhat právě občanům. Ať už jde o školky, školy, čističky odpadních vod, chodníky a tak dále.

„Možná se ta částka zdá být na první pohled nízká, ale přesto je zcela zásadní. Obec, která má 500 obyvatel, přijde o více než půl milionu korun, což je výrazný zásah do rozpočtu. A úspory v obecních rozpočtech se projeví v kvalitě života všech občanů,“ upozorňuje poslankyně STAN Věra Kovářová.

Černé vlajky v obcích

Svaz měst a obcí ČR je proto společně se Sdružením místních samospráv a Spolkem pro obnovu venkova jedním z iniciátorů protestní akce Černý den pro obce a kraje, která vyzývá místní i krajské samosprávy k tichému protestu proti nekoncepčnímu řešení finančních kompenzací podnikatelů poškozených pandemií Covid-19.

Obce i kraje vyvěšují na znamení smutku a zmaru v úterý 26. května černé vlajky. Tento tichý protest se tak zároveň stává tryznou za podnikatele a živnostníky, kteří přijdou o zakázky potřebné pro restart jejich podnikání a restart celé české ekonomiky.

Vládě nabízíme řešení, odmítají jednat

„Opakovaně apelujeme na vládu, aby zastavila období nejistoty a chaosu. Na jedné straně nás vyzývá, abychom masivně investovali a podpořili ekonomiku, na straně druhé nám znovu a nekoncepčně ukrajuje z rozpočtů,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl a dodává: „Nabízíme varianty řešení, ale vláda s námi odmítá jednat. Přitom můžeme přesvědčit starosty, aby se pustili do plánovaných investic, pokud ovšem budou nastavena jasná pravidla a vláda s námi začne hrát fér.“   

Ministryně financí Alena Schillerová přitom hrozí, že pokud se obce nebudou jednou třetinou účastnit finanční podpory podnikatelům, tak program Pětadvacítka úplně zruší. Senát tento návrh vrátil s tím, že tato povinnost je výhradně na státu. „Ano, nebudou-li se obce na podpoře OSVČ podílet, výplatu kompenzačního bonusu bych musela zastavit,“ nechala se slyšet Schillerová v České televizi.

Hospodaření je většinou v pořádku

Obce hospodaří lépe než samotný stát. V posledních letech růstu ekonomiky uměly peníze ušetřit a připravit si zdroje na potřebné investice. Očekávaný výpadek daňových příjmů spolu s legislativním chaosem a opakovanými nekoncepčními zásahy do rozpočtů ze strany státu ale vyvolávají oprávněné obavy a neochotu obcí se zadlužit.

Nové dotační tituly do rozvoje území prozatím zůstávají jen proklamacemi, navíc vyřizování dotací je tradičně zdlouhavý proces. Dotace jsou nenárokové a ne každý žadatel na ně dosáhne, jsou tedy jen částečným řešením.

KAM DÁL: Doktor Fejfar: Jedinou nadějí na vyléčení rakoviny prostaty je včasné zachycení.

Klíčová slova: