Nález tak velkého množství trhavin překvapil i policisty. Muži jich měli desítky kilogramů

Jak velkou škodu by mohly nadělat desítky kilogramů trhaviny?
 

Trutnovská policie obvinila čtyři muže z okresu Trutnov a z Libereckého kraje z nedovoleného ozbrojování. Kriminalisté u nich našli desítky kilogramů trhavin, sdělil mluvčí trutnovské policie Lukáš Vincenc. Výbušniny používali k nelegálnímu odstřelu kamene při hledání polodrahokamů a jiných vzácných minerálů. Hrozí jim až osm let vězení.

Policie muže ve věku od 35 do 48 let zadržela. Kriminalisté u nich při domovních prohlídkách bytových i nebytových prostor v Královéhradeckém, Libereckém a ve Středočeském kraji našli téměř čtyři kilogramy plastické trhaviny, 35 kilogramů sypké průmyslové trhaviny a na tři desítky rozbušek.

Smířeni s odhalením

„Při zatýkání odpor nekladli. Problém byl hlavně v tom, že nelegálně v nevyhovujících podmínkách přechovávali velké množství trhaviny,“ řekl Vincenc.

Podle policie byl nejaktivnější ze čtyřčlenné skupiny šestatřicetiletý muž, který výbušniny shromaždoval od roku 2015 a dál jimi zásoboval ostatní. Přes něj prošlo nejméně 16,5 kilogramu plastické trhaviny a 35 kilogramů průmyslové trhaviny Perunit s rozbuškami. Měl k tomu přístup, protože pracoval v kamenolomech po ČR. Policie uvedla, že trhavinu skladoval v garážích, ale i ve svém bytě.

Granát odvezl na motorce

U šestatřicetiletého muže policie našla také nelegální brokovnici téměř s dvaceti náboji. Kromě toho zaktivizoval pyrotechnika, když se při výslechu zmínil, že v jednom z kamenolomu ve Středočeském kraji schoval starý minometný granát. Obviněný muž granát do kamenolomu dopravil na motocyklu.

„Muž při převozu a manipulaci s ním velmi riskoval, granát byl ve špatném technickém stavu. Naštěstí se nikomu nic nestalo a pyrotechnik granát bezpečně na místě zneškodnil,“ uvedl Vincenc.

Nebezpečí pro široké okolí

Policie prověřuje, jestli se neodborným způsobem přechovávání velkého množství trhavin na nevhodných místech nedopustili trestného činu obecné ohrožení. Například výbušninu delší dobu nechali v autě v obydlené oblasti. U jednoho z obviněných mužů pyrotechnik navíc našel plastickou trhavinu v rizikovém stavu.

KAM DÁL: Panuje legislativní chaos, starostové jsou v kleštích. Vláda nám všem bere peníze, ale nemá plán.