Jakob: Maléry paní hejtmanky nemají konce. Pokorná Jermanová musí skončit

Místo předseda TOP 09 hovoří o českém Palermu
 

Hejtmanka Středočeské kraje Jaroslava Pokorná Jermanová zřejmě povede kandidátku hnutí ANO v blížících se komunálních volbách. Její dosavadní práce má však celou řadu kritiků. Jedním z nich je i starosta Roztok, místopředseda TOP 09 a zastupitel Středočeského kraje Jan Jakob. Má důvod? Nebo je to pouze klasická opoziční práce?

Středočeský kraj si zaslouží důstojné, odpovědné a profesionální vedení, o tom není sporu. Ostatně jako každý kraj a potažmo i Česká republika. „Činy hejtmanky Pokorné Jermanové jsou však pouhým symbolem arogance, papaláštví i nekompetentního zacházení se středočeským rozpočtem. Nic z toho si zdejší obyvatelé nezaslouží. Podání trestního oznámení kvůli textu záchranářky, která jen pravdivě upozornila na reálný stav ochranných zdravotnických pomůcek, byla poslední kapka. Musí rezignovat,“ má jasno Jan Jakob.

Údajný nedostatek ochranných pomůcek

Naráží tak na skutečnost, že Pokorná Jermanová za kraj podala trestní oznámení na záchranářku Veroniku Brožovou, která otevřeným dopisem právě hejtmance kritizovala nedostatek ochranných pomůcek v době koronavirové krize.

Brožová konkrétně tvrdila, že na jejím stanovišti byl pouze jeden respirátor a tři balíčky ochranných pomůcek k infekčnímu pacientovi. Roušky si podle ní záchranáři museli obstarat vlastní. Pokorná Jermanová to odmítla s tím, že proti Brožové nemá nic osobního, ale trestní oznámení podala proto, aby se v době nouzového stavu nešířily poplašné zprávy.

Reputace hodná Palerma

„Moc bych si přál, aby se o Středočeském kraji mluvilo jako o moderní části země, která se může pyšnit výbornou dopravní infrastrukturou, moderními školami, vybavenými nemocnicemi i fungující státní správou. Nic z toho se neděje, mluví se jen o skandálech hejtmanky. Můžeme jí tak jen ironicky poděkovat za reputaci hodnou Palerma,“ pokračoval Jakob. 

Zmínil i fakt, že i předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš se vyjádřil v duchu, že trestní oznámení na záchranářku bylo nešťastné a že jen upozaďuje úspěchy středočeské hejtmanky. „Rád bych věděl, jaké úspěchy má majitel hnutí ANO na mysli. Bohužel jsem si jich nestačil všimnout ani jako občan, ani jako komunální politik. Doufám, že se paní hejtmanka konečně zamyslí a toto nedůstojné trápení ukončí. Celé její působení byl festival průšvihů, nikoliv ojedinělá chyba,“ dodal Jakob.

Jermanová však jakoukoli kritiku odmítá. Dokonce uvedla, že by podepsala petici na podporu Veroniky Brožové, kterou iniciují Piráti. „Nejsem člověk, který řeší věci podáváním trestních oznámení, a rozhodně ne na člověka, který řekl svůj názor. Zaznamenala jsem, že Piráti založili petici na její podporu, pokud za mnou přijdou, tak ji ráda podepíšu, protože ona je obětí toho, co se děje v zákulisí,“ snažila se situaci objasnit Pokorná Jermanová.

Kauzy hejtmanky Pokorné Jermanové

Středočeská hejtmanka za dobu svého působení v úřadu prošla celou řadou kauz, na hejtmanství dokonce zasahovala policie. Zde je výběr některých z nich.

  • Krajská správa silnic úmyslně dělila zakázky na menší části, aby je mohla zadat bez soutěže a oslovit předem vybrané dodavatele (jako první jsme o kauze informovali v roce 2017 zde).
  • Zakázku na údržbu silnic v kraji s nejhoršími silnicemi vyhrál šéfkuchař (psali jsme zde).
  • Středočeský kraj vyplatil téměř pět milionů korun za nejrůznější poradenství, monitoringy a analýzy, mimo jiné 45 tisíc za analýzu hudebních festivalů v kraji (psali jsme zde a zde).
  • Kraj utratil miliony korun na podporu narozeninové oslavy společnosti Harley-Davidson a na propagaci čelních představitelů kraje (psali jsme zde).
  • Zablokování volby předsedy Kontrolního výboru, čímž byla paralyzovaná kontrolní činnost opozice (psali jsme zde).

KAM DÁL: Veronika o roztroušené skleróze neměla tušení. Začala ztrácet zrak, dnes na jedno oko téměř nevidí.