Krásné vlasy jsou naším snem, ale ne samozřejmostí. Několik triků pomůže přiblížit se ideálu

Kdo by nechtěl mít krásné zdravé vlasy? Velkou roli ale hraje také genetika
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Vlasy jsou jednoznačně ozdobou každého člověka a také vypovídají mnoho o jeho fyzickém i duševním zdraví, stejně jako o péči o vlastní tělo. Nejde jen o ženy, na hustých vlasech si přece zakládají i mnozí muži. O to těžší je rozloučit se s jejich částí tak, jak to někdy věk nebo zdraví přináší. Jsou ale některá základní pravidla, jejichž dodržování může vlasům jen prospět.

Také jste se již v životě setkali s mnoha zaručeně pravdivými informacemi, jak podpořit růst vlasů a jejich zdraví? Určitě ano, jenže jen některá jsou pravdivá a opravdu pomáhají. Jak se tedy k vlasům chovat, aby byly zdravé a lidé je obdivovali? A hlavně - abyste s nimi byli spokojeni vy sami?

Může za to genetika

„Lidé by si měli uvědomit, že hlavní kritérium pro růst a kvalitu vlasů je genetická informace. Na druhém místě jsou případné hormonální změny, potom celkové zdraví organismu a kůže samotná je až na posledním místě. To znamená, že jediné, co pro ni můžeme udělat, je držet ji čistou, uvolněnou a hydratovanou a ona potom produkuje co nejlepší vlasy tak, jak to dovolí genetika, hormony a zdraví,“ vysvětluje tricholog Lukáš Rossbach. Přesto ale nemusíme házet pověstnou flintu do žita...

Jsou modelky skutečné?

Mnozí tak mohou po celý život jen smutně sledovat televizní reklamy, v nichž modelky pohazují bohatou “hřívou”. Ostatně - každý ví, co dokáží grafické programy a televizní kouzla. Možná bychom takovou modelku na ulici jen těžko poznali… To ale samozřejmě není důvod k rezignaci a smíření se se zbytečným vypadáváním vlasů nebo jejich nezdravým vzhledem. Některé problémy musí řešit lékař - dermatolog nebo přímo tricholog - a na jiné stačíme sami.

Výživa pro vlasy

Stejně jako i zbytek našeho těla potřebují správnou výživu také vlasy. Co jim určitě prospěje? Podle odborníků jsou to například ryby nebo ořechy. Omega-3 mastné kyseliny, které tyto potraviny obsahují, jistě kvalitě vlasů pomohou. Naopak drastické diety a rychlé úbytky hmotnosti se vlasů určitě dotknou velmi hrubě. Při dietách, kdy lidé nespolupracují na jídelníčku s odborníkem, může mít tělo nedostatek potřebných látek, a tím i živin pro zdravý růst vlasů. Proto bychom měli vždy v takových případech vyhledat odborníka, který “hubnoucí” jídelníček správně vyváží. Mohlo by se totiž stát, že sice budeme o deset kilo lehčí, ale také přijdeme o část vlasů. A to jistě není cíl našeho snažení.

Správná péče je stejně důležitá

Stejně jako výživa je důležitá i péče o vlasy. Podle dermatologů, kteří se mimo jiné touto problematikou také zabývají, je například nevhodné mytí vlasů příliš horkou vodou. To neprospívá ani pokožce, ale ani samotným vlasům, z nichž je potom odstraňován přirozený ochranný “olej”. Kromě postupného ničení vlasů se takový postup odrazí ve ztrátě jejich lesku. Na druhou stranu ani příliš mnoho oleje neprospívá. Nevhodná je proto také samoléčba lupů právě vtíráním oleje do pokožky, jak mnozí tento problém řeší. V případě lupů nejde jen o suchou pokožku, na vině jsou kvasinky, přítomné na pokožce. Jedná se tedy o problém, který je vhodnější odstraňovat pomocí vhodných šampónů.

Neubližujte svým vlasům

I když je v současné době na trhu nespočet barev na vlasy, určitě není vhodné měnit svůj vzhled příliš často. Můžeme se domnívat, že jde o produkty, které jsou pro vlasy dokonce prospěšné, jako laici ale nemusíme přesně odhadnout, co konkrétně naše vlasy ještě snesou. Stejně tak jde o častou zátěž vysokou teplotou, která rozhodně neprospívá. Kulma nebo žehlička jsou sice v určitých případech dobrými pomocníky, ale dennodenní použití se na kvalitě vlasů dříve či později odrazí stejně jako časté intenzivní fénování příliš horkým vzduchem. Dokonce ani stahování do příliš utaženého copu vlasům neprospívá, dokonce může poškodit jejich kořínky.

Vlasy vypadávají i přes péči dermatologa?

V určitých fázích života se zkrátka většímu vypadávání vlasů nevyhneme. U žen se tato období dostavují hlavně po porodu nebo po ukončení kojení. Po několika měsících se ale organismus opět vzpamatuje a vlasy by se měly vrátit do běžného stavu a z většiny také dorůst do původní hustoty. Co ale dělat, když začnou vypadávat a není možné tento stav “svépomocí” zvrátit? Určitě bychom se měli obrátit na odborníka.

V první fázi asi většina z nás zamíří k dermatologovi, který může být v určitých případech řešením. Jde ale o to, že dermatolog se zabývá mnohem širším spektrem problémů lidského těla a péče o vlasy jde často tak trochu stranou. Proto bývá například právě vypadávání vlasů většinou řešeno kortikoidy a antibiotiky.  To je způsob, který sice může pomoci od akutních problémů, ale neřeší příčinu vypadávání a dokonce je mnohdy důvodem následných potíží. Proto je v takových případech vhodnější návštěva trichologa, tedy odborníka, zabývajícího se přímo problematikou vlasové pokožky, vlasů a jejich onemocnění.

Co je dražší?

Můžeme namítat, že návštěva trichologa většinou není zadarmo. Na druhou stranu je také dobré si uvědomit, kolik peněz jsme už utratili za zaručené účinné tabletky, šampóny a téměř zázračné “vodičky”, které slibují do dvou měsíců návrat husté kštice. Nebo také ne… Problémů, které mohou stát za vypadáváním nebo špatnou kondicí vlasů, je tolik, že je jednoduše nutné nejprve odhalit příčinu a následnou léčbu a péči zacílit přímo na konkrétní problém. A v tom pomůže právě tricholog. 

„Trh je ale nastaven tak, že je kladena největší pozornost na kondici kůže a pořád je lidem slibováno, že existuje zázračný přípravek, který ovlivní celkové zdraví, genetiku a hormony. To je ale hlavní omyl, který dostává lidi do nákupní spirály,“ potvrzuje Lukáš Rossbach, který se s podobnými problémy setkává dnes a denně.

Přichází léto

Ani letní horka a sucho nejsou pro vlasy ideálním obdobím, zvláště v případě, že nejsou zcela v pořádku. Je proto dobré na ně myslet a při pobytu venku je chránit pokrývkou hlavy a používat také odpovídající vlasovou kosmetiku s ochrannými filtry. Vlasy se vám jistě odvděčí a vy na ně budete opět hrdí.

KAM DÁL: Strůjce holokaustu Adolf Eichmann. Místo krvelačného monstra usedl před soud obyčejný úředník