Za jahody si letos připlatíme, varuje předseda České ovocnářské unie

Kdo by si nedal v létě jahody? Pokud ale nemáme vlastní na zahrádce, vyjdou letos opravdu draho
 

České jahody letos podraží oproti minulému roku o deset až 20 korun na 120 až 150 korun za kilogram. Polské jahody budou meziročně o desítky procent dražší, budou stát kolem 100 Kč za kilogram. Co je důvodem?

Předseda České ovocnářské unie Martin Ludvík jako důvod zdražení v tuzemsku vidí mrazy, které úrodu snížily zhruba o třetinu. Podle Ludvíka se ročně sklízí mezi 3 000 a 3 500 tun jahod u profesionálních pěstitelů, letos však bude úroda do 2 000 tun, odhadl.

Teplá zima a pak mráz

Ovoce letos zasáhlo šest až sedm vln mrazů. V některých oblastech bylo i 20 mrazivých nocí a ovoce je jednou z nejnáchylnějších komodit na zmrznutí. Ludvík připomněl, že v důsledku teplých zim začínají rostliny kvést dřív a náhlé mrazy je pak lehce zničí.

Pěstební plochy jahodníků podle Ludvíka dlouhodobě rostou. Nárůst byl v posledních letech pětinový, v zemi je kolem 650 hektarů produkčních ploch. Přesto se podle něj většina jahod do ČR dováží, hlavně ze Španělska a Německa. Polské jahody ani podle Ludvíka ve statistikách nefigurují, protože se vozí přes hranice a prodávají se bez registrace u silnic.

Stoupá dovoz jahod

Loni bylo dovezeno 16 500 tun čerstvých jahod, před deseti lety 7 300 tun, řekl Ludvík. U zpracovaných je situace obdobná, loni šlo o 6 700 tun, před dekádou o 3 200 tun.

Podle spolumajitelky vraňanské farmy Dagmar Hančové chutnají odrůdy českých jahod lépe než odlišné odrůdy dovážené. Dovozové jahody musí přežít několikadenní transport, jsou tak spíše na zpracování do džemů, méně aromatické a pevnější.

Podvody se zemí původu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podle mluvčího Pavla Kopřivy loni zjistila 24 nevyhovujících vzorků u 270 hodnocených šarží jahod. O rok dříve bylo pochybení u 25 vzorků, hodnotilo se 116 šarží.

„Nedá se říct, že by se nedostatky v průběhu let nějak výrazně měnily. Zjišťujeme často nedodržení požadavků na označování, když při prodeji konečnému spotřebiteli není uvedena země původu nebo třída jakosti jahod. Jakost bývá většinou méně sporná a prodávané ovoce je bezpečné a jakostní. V souvislosti s označováním lze hovořit také o častém uvádění zavádějících údajů o zemi původu jahod,“ sdělil Pavel Kopřiva. I podle vraňanských se stává, že se na samosběru snaží podnikatelé koupit účtenky samosbírajících zákazníků.

KAM DÁL: Když Václav IV. zatoužil po luxusu. Hrad Točník přiblíží historii a pobaví večerníčkovými medvědy

 

Klíčová slova: