V kostele našli 13 kilogramů výbušnin z války

Kostel ve Velkém Meziříčí ukrýval válečné tajemství
 

Při opravě podlahy kostela svatého Mikuláše ve Velkém Meziříčí našli brigádníci ve středu asi 13 kilogramů výbušnin, většinou válečné německé. Pyrotechnici veškerou nalezanou munici zlikvidovali.

„Vzhledem k tomu, že jsme v kostele už dřív našli samopal, nás to úplně nepřekvapilo,“ řekl farář Pavel Šenkyřík. Výbušniny podle něho byly pod podlahou ve věži v místech, kde se nachází měch varhan.

Překvapení při opravě varhan

Varhany v kostele právě procházejí generální opravou asi za 600 000 korun, která by měla skončit do Vánoc. Součástí oprav je i výměna podlahy napadené červotočem. Brigádníci nejdřív pod rozebranou podlahou našli několik válečků, další odkryl pyrotechnik. „Původně jsme ani nevěděli, o co se jedná. Z etymologie ale bylo jasné, že se jedná o něco s dynamitem,“ řekl Šenkyřík.

Přes 13 kilo výbušnin

Teprve přivolaný pyrotechnik určil, že v kostele ležely tři tříkilové náložky Geballte Ladung, tři svitky zápalnice a 41 průmyslových náložek Dynamon 1 o hmotnosti asi 4,1 kilogramu.

„Vzhledem k tomu, že část nalezené munice nebyla schopna delšího transportu, rozhodl pyrotechnik o jejím zlikvidování na bezpečném místě v okolí,“ uvedla Rázlová. Podle Šenkyříka munici do rána střežila policie a dnes ji pyrotechnik v katastru obce Martinice zlikvidoval.

Zbraň nalezli už o Velikonocích

Samopal Beretta vzor 38/42 nalezený zabalený v papíře pod podlahou kostela v úterý po Velikonocích, má policie. Podle zákona propadne do majetku státu, pokud se do půl roku nepřihlásí její majitel.

KAM DÁL: Doktor Sova: Druhá vlna koronaviru přijde, může být ještě horší. Pomůže očkování proti chřipce