Češi se vydali šířit dobré jméno země do světa. Zadržela je íránská policie

Pánové jsou nyní opět na svobodě. Omyl se podařilo vysvětlit
 

 

Íránští policisté propustili členy expedice Tatra kolem světa 2, které předtím zadrželi kvůli zakázanému použití dronu, informoval ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. Tým pořizoval záběry na místě, kde to íránské předpisy zakazují. Petříček před propuštěním členů výpravy uvedl, že česká diplomacie bude zadržení řešit s tamními úřady.

                         Íránští policisté propustili zadržené členy expedice Tatra

„Probudili jsme se u Araratu na íránské hranici. Udělali jsme krátký záběr z dronu a nevěděli jsme, že jsme blízko nějaké přehrady, kde se v těchto oblastech nesmí létat,“ řekl vedoucí výpravy Marek Havlíček. Policisté výpravu vzali zhruba na 25 kilometrů vzdálenou policejní stanici.

Nešlo o první podobný problém

Ministr Petříček uvedl, že MZV má o zadržení Čechů informace. „Dva z členů expedice již byli v kontaktu s naším zastupitelským úřadem v Teheránu. Důvodem pro zadržení bylo nepovolené použití dronu. Už v minulosti s tím v Íránu měli turisté z jiných států problémy,“ uvedl. O několik desítek minut později potvrdil do té doby neověřenou informaci, že íránští policisté členy expedice propustili na svobodu.

Expedice navazuje na tradici

Výprava navazuje na expedici Tatra kolem světa z konce 80. let. Při únorovém odjezdu z Prahy plánovali cestovatelé, že za tři roky ujedou asi 270 000 kilometrů přes 69 zemí pěti kontinentů. Úvod výpravy zkomplikovala opatření kolem koronaviru. Situaci po zadržení podle Havlíčka ztížila domluva s policisty. Za problém při komunikaci označil to, že policisté neuměli rusky, anglicky ani německy. Pomocí různých překladačů se jim Češi snažili vysvětlit, proč tam natáčeli, že jenom projížděli a že v tom rozhodně nebyla žádná špionáž, uvedl Havlíček.

Chtějí šířit dobré jméno Česka

První výprava vyrazila do světa v roce 1987 a k jejím hlavním úkolům patřila propagace kopřivnické automobilky ve světě. Z cesty měly mimo jiné vzniknout dva celovečerní filmy a televizní seriál. Do Prahy se ale výprava vrátila až v květnu 1990 po pádu komunistického režimu, kdy zájem lidí opadl. Nynější expedice vyrazila z Prahy 22. února, koncem března kvůli koronavirovým opatřením uvízla v Turecku. Jedním z hlavních cílů má opět být šíření dobrého jména Česka ve světě.

KAM DÁL: Nově objevený mayský komplex je nejstarší ze všech, které vědci znají.

Klíčová slova: