Za prach v bytě můžeme sami. Usnadněme si práci s jeho úklidem

Byt bez zbytečností je byt bez problémů
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Znáte to - pořád uklízíte, ale uklizeno vlastně není. Sluníčko ukáže další ložisko prachu na polici a můžeme začít znovu. A to jistě není pro nikoho milá zpráva. Proto je dobré vědět, jak na prach, abychom si mohli v klidu sednout. A co se nám to v bytě vlastně usazuje?

Prach je v podstatě velmi nebezpečný, proto je dobré ho v bytě rozhodně nenechávat - nejen z estetického, ale hlavně ze zdravotního hlediska. Vždyť jde o mikročástice, které vdechujeme, a často skutečně nejde o nic zdravého.

Co je to "prach"?

Možná ale mnoho z nás překvapí, že podstatnou část prachu, který máme doma, tvoří odumřelé lidské kožní buňky. A právě ty, spolu s dalšími součástmi prachu, pak představují potravu pro roztoče, kteří za sebou zanechávají enzymy a výkaly. Tyto jejich produkty potom mohou u obyvatel bytu vyvolávat alergickou reakci. Proti usazování prachu se můžeme bránit i větráním, kdy jsou mikročástice unášeny mírným průvanem a mohou opustit byt nebo dům. Samozřejmě se do bytu dostane i prach z venkovního prostředí, ale úplné izolace patrně nikdy nedosáhneme, takže s pravidelným utíráním prachu zkrátka musíme počítat. Pojďme si tuto činnost alespoň zjednodušit.

Nepřidělávejme si práci

Základem snadnějšího úklidu je zařídit si domácnost tak, abyste si zbytečně nepřidělávali práci. Dnes už je pryč móda tak zvaných pracholapů, tedy nespočtu drobností, vystavených na policích. Právě tyto figurky, papírové modely, hrníčky a ozdobné talířky a další designové prvky jsou ideálními místy k usazování prachu a jeho likvidace je potom mírně řečeno otravná. Pokud už chcete podobné drobnosti - třeba jako upomínky na cestování po světě - doma mít, uložte je alespoň do prosklené vitriny.

Ukrytý prach

Musíme si také uvědomit, že ne všechen prach vidíme a můžeme jej utřít. Pokud máme doma kanape, křesla a další čalouněný nábytek, je potřeba si uvědomit, že právě v něm se drží nejvíce prachu a částic, které mohou dráždit alergiky. Proto, pokud chceme mít doma opravdu čisto, měli bychom právě tomuto nábytku věnovat náležitou pozornost. Nejlepší je alespoň jednou do roka objednat specializovanou službu, která má na hloubkové čištění vhodné vybavení. Uvidíte, že výsledek bude zajímavý - zvlášť když si prohlédnete “materiál”, který úklidová služba z vašeho kanape vysaje.

Nebuďme potravou pro roztoče

Roztoči a prach jsou ale samozřejmě také v matracích. A protože mají roztoči rádi teplo a vlhko, neměli bychom jim dělat radost tím, že postel usteleme ihned, jakmile vstaneme. To je možná dobrá zpráva pro ty z nás, kteří této práci nejsou příliš nakloněni.

Opravdu musíte mít doma závěsy? 

Stejně jako v čalouněném nábytku, usazuje se prach také na textiliích, které máme v bytě. Jestliže se tedy nedokážete vzdát těžkých závěsů, deček, ubrusů a přehozů, musíte počítat s častějším praním. Totéž platí i u koberců - čím vyšší mají vlas, tím samozřejmě pojmou více prachu. Dnes už ale koberce často nahrazují jiné a snáze udržovatelné povrchy. V domácnostech, kde na kobercích přesto trvají, je nutné je buď často klepat nebo prát.

Prach stírejte, neviřte ho

Prach je vhodné stírat raději buď navlhčeným hadříkem nebo speciální prachovkou, která jej za pomoci statické elektřiny na sebe určitě naváže. Opašování suchým hadříkem nemá smysl, protože se většina prachu jen rozvíří a po chvíli opět sedne, jen na jiné místo. Antistatické přípravky na čištění nábytku jsou sice jistě zajímavé, ale uvědomme si, že nás to prachu v bytě nezbaví. Jen se neusadí na ošetřených místech, ale jinde.

 

Jak tedy zajistit co nejsnazší úklid bytu, abychom se s prachem nemuseli mořit denně?

  • Rozhodně si z bytu nedělejte galerii zbytečného umění. I tady platí, že méně je více.
  • Prach stírejte navlhčeným hadříkem nebo speciální prachovkou
  • Alespoň jednou ročně nechte vyčistit čalouněný nábytek
  • Květiny neotírejte, ale sprchujte
  • Koberce vyměňte za krytinu, kterou je možné snadno vytřít
  • Větrejte (pokud samozřejmě nebydlíte přímo u magistrály) - slabý průvan s sebou odnese i částečky prachu
  • Zbavte se zbytečných textilií v bytě. Závěsy mohou nahradit žaluzie nebo rolety, které jsou přes den stočené.
  • Pokud máte doma zvířata, pečujte pečlivě o jejich srst, často je kartáčujte
  • Používejte peeling (jak bylo uvedeno, značná část prachu je tvořena právě odumřelými kožními buňkami)
  • Jestli nejste přímo alergičtí na prach, nedělejte si takové starosti. Domov je jistě uklizený a i vy si zasloužíte chvíli odpočinku...

KAM DÁL: V těle máme přes stovku kloubů. Jak zabránit osteoartróze či infekční artritidě?

 

Klíčová slova: