Roušky z kůže krajt a leguánů se prodávají za 2 tisíce, prý se přizpůsobí tváři

Chcete ne úplně obvyklou roušku?
 

Jeden floridský řemeslník se pustil do výroby ochranných roušek z kůže krajt a leguánů, exotických zvířat, která zaplavují tento stát na jihovýchodě Spojených států a ohrožují místní ekosystém. Pandemie koronaviru se pro něj stala docela výnosným byznysem.

Brian Wood ve svém ateliéru v Dania Beach 40 kilometrů severně od Miami tvrdí, že přeměnil živý objekt v módní doplněk. Pětašedesátiletý muž, který vyrábí z hadí kůže předměty všeho druhu, se rozhodl využít nové módní vlny: ochranných roušek vyráběných na míru. „Fungují docela dobře. Hezky se přizpůsobí tváři a může se na ně nasadit filtr,“ vysvětluje Wood a ukazuje vzduchové otvory na hadích rouškách.

Krajty jsou invazivní druh

Jeho výtvory jsou k dispozici v různých barvách a prodávají se za 90 dolarů (asi 2 180 Kč) na jeho stránce na facebooku All American Gator Products. Lovkyně Amy Sieweová dodává Brianu Woodovi obrovské krajty, které pak stahují z kůže na jeho dvorku.

„Barmská krajta je na Floridě invazivním druhem. Nepochází odsud, ale z jihovýchodní Asie a řádí v národním parku Everglades," má jasno Sieweová. Krajty se do oblasti zřejmě dostaly tak, že si je koncem minulého století lidé přiváželi jako domácí mazlíčky. Jakmile se dostaly do Everglades, rychle se množily, protože neměly přirozeného nepřítele, který by je lovil.

Zabijte je všechny

Floridská Agentura pro rybolov a volně žijící zvířata (FWC) povzbuzuje obyvatele, aby za odměnu chytali tyto hady, kteří ničí ekosystém. Leguáni zase devastují místní flóru. FWC loni vyzvala občany, aby zabíjeli všechny leguány, které uvidí, ale bez krutosti.

Tyto velké ještěrky tedy neuniknou zručným rukám Briana Wooda a jejich kůže nakonec bude chránit lidi před koronavirem.

KAM DÁL: V těle máme přes stovku kloubů. Jak zabránit osteoartróze či infekční artritidě?

Klíčová slova: