Území pro Svět záchranářů by mohli vykoupit ochránci přírody

Podle zachránců přírody je mokřad důležitý v boji se suchem
 

Území v Lysé nad Labem, kde by mělo vzniknout cvičiště Svět záchranářů, by mohli vykoupit ochránci přírody. Podle odpůrců projektu jsou v lokalitě biologicky i vodohospodářsky cenné mokřady. Český svaz ochránců přírody nabídl městu, kterému pozemky patří, že je odkoupí. 

Peníze by dal Český svaz ochránců přírody dohromady z darů veřejnosti, už nyní má nabídky od lidí, kteří chtějí na odkoupení dát peníze. Cvičiště Svět záchranářů má školáky i dospělé připravovat na krizové situace. „Český svaz ochránců přírody je přesvědčen, že podobná místa by neměla být zastavována,“ uvedl Jan Moravec z ČSOP.

Za symbolickou korunu?

Středočeští zastupitelé projekt plánované stavby Světa záchranářů v Lysé nad Labem pozastavili na začátku června. Kraj bude území, kde měl areál být, zkoumat. Zpráva má být předložena na příštím zasedání zastupitelstva, tedy v srpnu.

Středočeský kraj měl pozemky o ploše 88 000 čtverečních metrů pro stavbu získat od Lysé nad Labem za symbolickou jednu korunu. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová už dříve řekla, že kvůli pandemii koronaviru není svět záchranářů pro kraj prioritou. Hodnota pozemků není určena, ale jejich cena by podle Moravce mohla být i vyšší než v řádech statisíců korun. 

Nechtějí nechat plochu zastavět

Pozemky na severovýchodním okraji Lysé nad Labem podle ochránců přírody slouží jako prostor pro zadržování vody v krajině a vyskytují se zde vzácné i běžnější druhy živočichů.

Český svaz ochránců přírody zaslal zastupitelům Lysé nad Labem dopis, ve kterém na ně apeluje, aby lokalitu nenechali zastavět. Pro případ, že by město nezastavitelné pozemky nechtělo, ochránci je chtějí odkoupit. V kampani Místo pro přírodu už za pomoci darů veřejnosti vykoupili přes 150 hektarů přírodně cenných ploch, o které se starají.

KAM DÁL: Parkinsonova nemoc může zůstat dlouho skryta, což je problém. Jde totiž hlavně o čas.