Komunitní zahrady slaví velký úspěch. Výjimkou není ani ta na Kladně

Zeleninu je nutné kvalitně uskladnit
 

Na Kladně vznikla komunitní zahrada, zájem je podle zakladatelů veliký, všech 27 záhonů už je obsazeno. V budoucnu by mohla být rozšířena. V komunitní zahradě obyvatelé pěstují například běžné druhy zeleniny a ovoce. 

Komunitní zahrady pomáhá zakládat společnost Kokoza. Jejím přínosem je i společenské propojení, vzdělávání i dobrý vliv na životní prostředí, řekla její členka Radka Pokorná.

Zájem předčil očekávání

Do společné části kladenské komunitní zahrady v lokalitě zvané Václavák už zakladatelé vysadili bylinky a keře s jedlými plody, například arónie. Dotazník zájmu o záhony vyplnilo v Kladně přes 80 lidí. „Zájem je největší, jaký jsme kdy při zakládání komunitní zahrady měli,“ uvedla Pokorná. Do záhonů, které budou obstarávat konkrétní lidé, se dají vysadit například rajčata, ředkvičky a další.

Místo pro setkávání

Komunitní zahrada může pomoci oživit nevyužívanou lokalitu i zlepšit vztahy mezi obyvateli. „Je tam důležitý aspekt potkávání se sousedy,“ dodala Pokorná.

Komunitní zahrady fungují ve středních Čechách i třeba v Kolíně a Kutné Hoře. V poslední době jich řada přibyla též v Praze. V některých případech se do jejich zřizování zapojují soukromé společnosti, v Kladně to byl například prodejce potravin Kaufland, v jiných případech je zřizují aktivní místní obyvatelé.

Na mapě komunitních zahrad www.mapko.cz je zaregistrováno přes 100 zahrad po celé ČR, výrazně přibývají v posledních letech a podle Pokorné v souvislosti se situací kvůli koronaviru zájem ještě více stoupl.

KAM DÁL: Doktorka Maršálková radí, jak poznat bezpečný rybník. I jedno vykoupání může znamenat zdravotní problémy