Zvířata si život cirkusáka sama nevybírají. Medvědy na motorce už asi neuvidíme

Zákonodárci budou rozhodovat o novele zákona o ochraně zvířat
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Na co jste se jako děti nejvíc těšili do cirkusu? Na klauna, na neohroženého provazochodce nebo krásnou artistku? Možná i na slony, lvy nebo medvědy… Jenomže právě tato zvířata si na rozdíl od lidí svůj osud “cirkusáka” sama nevybrala. A proto se v posledních letech také zvedla vlna odporu proti drezuře divokých zvířat v cirkusech a jejich využívání jako zdroje obživy pro tyto podniky.

Větší ochrana zvířat, zvláště z pohledu jejich využívání ke drezuře v cirkusech, je dlouhodobým tématem, které - jak se zdá - brzy dojde ke svému konci. V Poslanecké sněmovně je ke třetímu čtení připravena novela zákona na ochranu zvířat proti týrání. Jak se k ní poslanci postaví?

Opoždění jednání

Poslední čtení novely uvedeného zákona mělo proběhnout už 19. června, poslanci ale tento bod nestihli projednat, proto je posunut. Řada by ale na něj měla přijít poměrně brzy. „Novela se mimo jiné zabývá divokými, tedy volně žijícími druhy zvířat, v cirkusech. Během druhého čtení byl načten pozměňovací návrh Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny, který by znamenal konec drezury pro nově narozené jedince všech divokých druhů zvířat,“ uvádějí členové neziskové organizace Svoboda zvířat.

Nejsou sami

Proti využívání jinak divoce žijících zvířat v cirkusech jsou ale i další lidé. Zástupci ze Svobody zvířat uvádí, že mínění veřejnosti je jasně na straně větší ochrany zvířat v cirkusech a Parlament by měl proto konec drezury divokých druhů zvířat odsouhlasit. „Podle reprezentativního průzkumu veřejného mínění od agentury Focus ze září roku 2018 je pro změnu legislativy většina české veřejnosti. 74 % respondentů si přeje zamezit využívání všech divokých druhů zvířat v cirkusech. Z toho 39 % respondentů podpořilo zákaz chovu a drezury divokých (volně žijících) zvířat, dalších 35 % pak zvířat všech. 81 % respondentů se dále domnívá, že zvířata žijící v cirkuse neprožívají srovnatelně hodnotný život jako ostatní příslušníci jejich druhu ve volné přírodě,“ říká Anna Bernátková ze Svobody zvířat.

Není to jedno ani veterinářům

Na stranu zvířat se staví také vědci z různých oborů, zvláště ale samozřejmě ti z České asociace veterinárních lékařů volně žijících zvířat a zvířat zoologických zahrad. „Není pochyb o tom, že cirkusy v minulých staletích poskytovaly lidem možnost zábavy a setkání s exotickými druhy zvířat. Tato doba je minulostí. Využívat v dnešní době pro účely zábavy zvířata, především divoké druhy zvířat, je mimo kulturu a poznání lidské společnosti současné Evropy,“ uvádí prezident této organizace profesor MVDr. Zdeněk Knotek, CSc. „V řadě evropských zemí jsou již aktivity cirkusů s volně žijícími druhy zvířat zakázány a rovněž občanská i odborná veřejnost v České republice svůj odmítavý postoj k existenci cirkusů se zvířaty jasně vyjadřuje,“ doplnil.

Jasno bude brzy

Jak dopadne schvalování novely zákona, který by měl mimo jiné udělat konec právě cirkusovým představením, při němž opice tancují, lvi proskakují hořícím kruhem, sloni balancují “na pětníku” a medvědi jezdí na mopedu? To bychom se měli dozvědět již brzy. Podle Anny Bernátkové ale naděje na pozitivní zprávu pro ochránce zvířat a hlavně zvířata samotná je. „Měli jsme k tomuto tématu schůzky i s premiérem a nedávno se znovu vyjádřil v tom smyslu, že novelu zákona podporuje,“ uvedla Anna Bernátková. 

KAM DÁL: Komunističtí vrazi, Babišovo ocenění za motýle i včele a Šimáněho porsche zaparkované na Hradě.