Jak využít nechtěný odpad: Dá se z něj udělat kvalitní hnojivo, kompost si můžete vyrobit

Vytvořit si opravdu dobrý kompost chce čas a trpělivost
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Domácnost i zahrada jsou zdrojem velkého množství bioodpadu. Ten je možné buď vyhazovat do speciální popelnice, nebo ho ekologicky kompostováním přeměňovat na kvalitní hnojivo pro další využití na zahradě. Pro zrychlení zrání kompostu nebo při kompostování hůře rozložitelného materiálu, jako je tráva či větve, můžete použít i ekologické urychlovače a termokompostéry.

Kompost byl v minulosti běžnou součástí každé zahrady, v posledních letech se obliba kompostování opět vrací a je součástí životního stylu pro řadu lidí, kteří se chtějí chovat ohleduplněji k životnímu prostředí. Až dvě třetiny odpadu, který jinak skončí v komunálním odpadu, je možné kompostováním přetvořit na kvalitní humus.

Bioodpad je tak jediným druhem odpadu, který lze v domácích podmínkách velmi kvalitně recyklovat na cenné organické hnojivo. Ke kompostování je vhodný organický odpad ze zahrady, ale i měkký kuchyňský. Správně založený kompost se do dvou dnů začne zahřívat až na teplotu okolo 50 °C, kdy se uvnitř začnou množit mikroorganismy. Teplota je nutná k hygienizaci kompostu, tedy ke zničení semen plevelů a zárodků chorob.

Odpad ukládejte na kompost rovnoměrně

„Veškerý organický odpad je třeba do kompostu ukládat pokud možno v rovnoměrných vrstvách a prohazovat je zeminou. Navíc se rozložení organické hmoty dá zlepšit a humifikační proces zrychlit, s tím pomohou například nejrůznější urychlovače kompostování, které obsahují velké množství důležitých humifikačních organismů ve speciálním živném substrátu z glycidů a proteinů. Navíc je použití velmi jednoduché - jednotlivé vrstvy kompostovaného materiálu stačí přípravkem lehce posypat,“ radí specialistka na zahrady Zuzana Pavelková.

Do kompostu můžete dávat tyto produkty: slupky a zbytky zeleniny, rostlinný odpad ze zahrady, vylouhovaný čaj, kávovou sedlinu, dřevěný popel, posečenou trávu, listí a drobné větvičky, piliny, nadrcenou kůru ze stromů, plevel, papírové pokládky na vejce.

Čerstvě posekaná tráva sama o sobě není ke kompostování vhodná, protože je příliš vlhká, neprovzdušněná a může i zahnívat a následně páchnout. K trávě je nezbytné přidávat například drcené větve, piliny nebo hobliny, které travní hmotu provzdušní, a tím se snáze humifikuje. Kompostovat lze i kuchyňský odpad, kávovou sedlinu, čajové sáčky, zbytky ovoce a zeleniny apod.

Nevzhledný kompost lze i výrazně zkrášlit

Jednou z otázek bývá, kde na zahradě kompostovat? Pokud máte vlastní zahradu a jste přiměřeně zruční, můžete si sami postavit nekrytý kompost z dřevěných prken. Mezi nejčastější argumenty kritiků kompostování je, že kompost je nevzhledný.

Povrch kompostu však můžeme osázet rostlinami s velkými listy, které různorodý povrch kompostu zakryjí, vhodné jsou tykve, cukety, okurky. Při osazování se musí do kompostu udělat jamky a vyplnit je zeminou, aby měly rostliny pro začátek oporu a výživu. Správně založený kompost také nezapáchá, čímž se vyvrací další mýtus o kompostování.

Nový kompost je běh na dlouhou trať

Nevýhodou nekrytých kompostů je, že proces kompostování je dlouhodobý, od založení kompostu si do vzniku prvního kompostu počkáte i více než dva roky, a navíc se musí kompost přehazovat. Jednodušším a rychlejším řešením je vybrat si některý z plastových kompostérů, které se prodávají v různých velikostech a provedeních. Zde je kompost totiž hotový již do půl roku. Další výhodou je stabilní konstrukce odolná povětrnostním podmínkám.

A co říci na závěr? Na každé zahradě by rozhodně měl být kompost, jenž dokáže ulehčit vám i přírodě s velkým množstvím odpadu. Velmi důležité je i dodržování dostatečné vlhkosti kompostu. Čas od času je tak dobré, zvláště v horkých letních měsících, kompost náležitě prolít vodou. Nesmíme zapomínat také na vyvážený poměr „hnědého a zeleného“ kompostovaného materiálu. Jen tehdy dokážeme vyprodukovat kvalitní kompost, jenž následně pomůže i naší zahradě a úrodě.

KAM DÁL: Zvěřiny na talíři se bát nemusíte. Je chutná, zdravá a příprava není až tak složitá.