Dietní nápoje nejsou zárukou zdraví. Dokonce mohou způsobit demenci

Někdy je dokonce lepší cukr než umělá sladidla
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Také jste si řekli, že v létě odlehčíte organismu? A tak už máte za sebou detox, několik různých diet a lednici plnou ovoce a zeleniny? Tak to vše je v pořádku a fandíme vám. Pokud byste ale chtěli přidat dietní nápoje a dopřávat si je každý den, máme pro vás varování...

Mnoho prostředků, které vám slibují hezké tělo, mu ve výsledku spíš ublíží. Jak se říká - všeho moc škodí. A tak pozor na dietní nápoje. Není dobré si je dopřávat každý den. Pokud si prý dospělý člověk dá dietní nápoj moc často, je vystaven riziku mozkové příhody nebo demence. A to až třikrát tolik. Alespoň tak to uvádí vědci z Bostonské univerzity. Vyzývají veřejnost, ať si raději dají mléko či vodu.

Přes čtyři tisíce lidí bylo podrobeno výzkumům, které potvrdily škodlivost dietních nápojů. Tvrdí také to, že vzhledem k závažným chorobám, které mohou vyvolat, jsou dokonce horší než si dát občas nápoj plný cukrů. Samozřejmě ani ty nedoporučují konzumovat. Celou čtvrtinu trhu představují v současné době dietní nápoje. Výzkumníci Imperial College v Londýně dokonce zjistili, že vůbec nepomáhají úbytku váhy. Naopak poukazují na to, že podporují obezitu tím, že spouštějí receptory cukrů v mozku, které nás nutí jíst sladké.

Hrozí výskyt demence a mrtvice

Nejnovější americká studie je opravdu děsivá. Vědci se zaměřili na téměř čtyři a půl tisíce dospělých lidí ve věku nad 45 let. Ti vyplnili podrobné dotazníky o jejich životosprávě. Poté byli sledováni po dobu deseti let. Výsledky ukázaly, že dospělí, kteří pili jeden či více detních nápojů denně, měli 2,9krát vyšší pravděpodobnost výskytu demence a 3krát větší riziko mrtvice, tedy v porovnání s těmi, kteří žádné takové nápoje nekonzumovali.

„Naše studie poukazují na potřebu dalšího výzkumu v této oblasti vzhledem k tomu, jak často lidé pijí uměle slazené nápoje. I když jsme nezjistili spojitost mezi mrtvicí nebo demencí a sladkými nápoji, ještě to neznamená, že jsou zdravou volbou. Doporučujeme, aby lidé pravidelně pili vodu místo slazených i místo uměle slazených nápojů,“ uvedl Matthew Pase, vedoucí katedry na neurologii na Bostonské universitě.

Alkoholová sladidla běžně obsahují například i žvýkačky. I u nich tedy může nadměrná konzumace způsobit střevní potíže. 

Varují, ale neděsí

Není to ale tak hrozné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Podle studie se mozková příhoda objevila u 3 % lidí, demence pak u 5 %. Stále tak jde o velmi malé množství. Proč ale riziko zvyšovat...

„Víme, že omezení přidaných cukrů je důležitou strategií při podpoře zdravé výživy a tělesné váhy. Lidé by ale měli používat uměle slazené nápoje velmi opatrně. Mohou hrát úlohu například i pro lidi s cukrovkou. Povzbuzujeme ostatní, aby pili hodně vody nebo mléko s nízkým obsahem tuku. A nebo prostě jen nápoje bez jakýchkoliv sladidel,“ vysvětlila Rachel Johnson, předsedkyně American Heart Association's Nutrition Committee a profesorka výživy na Vermontské univerzitě.

Skupiny umělých sladidel 

Jednou z nejdůležitějších skupin umělých sladidel jsou alkoholová sladidla. Ta nemají nic společného s alkoholem. Na obalech můžeme vidět třeba název končící -ol. Tyto látky nejsou zcela bez kalorií, mají jen snížený obsah. Hrozí zde střevní potíže, jinak jsou alkoholová sladidla považována za vcelku bezpečná.

Sacharin je další skupinou a na rozdíl od alkoholových sladidel je zcela bez kalorií. Můžeme se s ním běžně setkat v pečivu, marmeládách, žvýkačkách nebo v salátových dresincích. Pro denní příjem sacharinu, stejně jako pro většinu dalších umělých sladidel, existuje doporučený limit, který by neměl přesáhnout 5 mg na kilogram tělesné váhy.

Mezi velmi oblíbená sladidla patří dnes aspartam. I když obsahuje nějaké kalorie, pro oslazení průmyslově vyráběných potravin je ho zapotřebí tak malé množství, že jeho skutečný vliv na naši štíhlou linii je naprosto zanedbatelný. Jeho chuť je asi 200krát sladší než chuť běžného cukru. Měli by si na něj dát ale pozor lidé s fenylketonurií, vzácným metabolickým onemocněním, pro které může být tato látka škodlivá i v malém množství.

Poměrně nové umělé sladidlo se jmenuje sukralóza. Vyrábí se ze skutečného cukru, avšak na rozdíl od něj neobsahuje žádné kalorie. Může být použito při pečení, tím nabývá na velké populartě. Naopak nejhorší pověst má cyklamát. Toto sladidlo je zakázáno ve Spojených státech a v Norsku. Podle některých výzkumů vyvolává vznik rakoviny. U nás ho běžně obsahuje řada výrobků. 

KAM DÁL: Trápíme se dietou, ale stále nehubneme. Jasně, když pořád opakujeme stejné chyby.

Klíčová slova: