Do Kakánova, do Kokotína nebo na Onen Svět? Najděte si svůj cíl výletu, se kterým se pochlubíte přátelům

Z Kletě je nádherný výhled, který jistě stojí za to...
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Možná se chcete vydat na výlet a hledáte skutečně originální cíl... Pak je ten pravý čas podívat se na Onen Svět. Ne, nemusíte se bát, tato cesta má i zpáteční směr. Stejně tak by ale mohlo být zajímavé alespoň jednou v životě vidět Uchcaný rybník nebo Kakánov. Vydáte se na cestu?

Kde najdeme Onen Svět? Jednou se tam prý sejdeme všichni, ale zatím se můžeme dojet podívat na rozhraní Středočeského a Jihočeského kraje, přibližně 8 kilometrů severovýchodně od Orlíku nad Vltavou. A co na Onom Světě uvidíte? Vlastně sem můžete vyrazit hlavně za klidem. Onen Svět je opravdu malý, podle statistik tady žije jen kolem desítky obyvatel. Zato uprostřed obce najdeme ani ne dvacet let starou Langovu rozhlednu, pod níž stojí zajímavý zdobený kamenný kříž. Zajímavá je také dřevěná chata, která nese stejný název jako sama obec - vlastně obráceně: obec se jmenuje stejně jako chata z roku 1940. Tady mohli v minulosti složit hlavu na noc turisté. Měli k tomu k dispozici dvě oddělené místnosti pro muže a pro ženy.

Vyrazíte do Kakánova?

Ani Kakánov (dnes mu raději říkejme Šimanov) není žádné velkoměsto. Malou vesničku nepříliš voňavého jména najdeme v okrese Klatovy pod kopcem Sedlo na Šumavě. Protéká tudy ale Šimanovský potok, kde se mohou návštěvníci kraje osvěžit.

Z Kokotína na Kleť

Kam se vypravit, když zatoužíte vyrazit do Kokotína? Takto zajímavý název nese háj poblíž Českého Krumlova. Dokonce tady najdeme i Kokotínský potok. Aby tento háj nikoho nenechal na pochybách o svém názvu, najdeme tady také ukazatel, který jasně sděluje, že stačí urazit 118 kilometrů a ocitneme se v Pičíně…

Ale abychom na svých cestách navštívili také alespoň jeden “seriózní” cíl, jen několik kilometrů od Kokotína můžeme vystoupat na Kleť, nejvyšší horu Blanského lesa, vysokou 1 084 metrů. Za příznivých podmínek je možné odtud vidět také Alpy, a to z jedné z nejstarších rozhledem v Čechách, pod níž turisté najdou i občerstvení. Na Kleť je možné vyrazit pěšky přímo z Českého Krumlova. Od autobusové zastávky Špičák se napojíte na zelenou turistickou stezku, která vás dovede až na vrchol. Zpět pak můžete vyrazit po červené a modré stezce, abyste viděli víc z krajiny Blanského lesa. Na samotný vrcholek vede pro méně zdatné i lanovka dlouhá 1 752 metrů, která funguje již od roku 1961.

Flusárny jsou rovnou tři

Kdybyste měli náladu zajet si na výlet do Flusárny, máte na výběr dokonce tři obce stejného jména. Jednu najdete na Šumavě nedaleko Kašperských hor směrem k Horské Kvildě. Další Flusárnu si můžete prohlédnout poblíž Sokolova a poslední, třetí Flusárnu byste našli nedaleko Přimdy v Českém lese. Název je sice úsměvný, ale s významem, který jistě každého napadne, nemá nic  moc společného. Flus se dříve říkalo potaši, tedy surovině, využívané při výrobě skla. Je ale pravdou, že šlo o jemný popel a dělníci si při práci s ním museli často odplivnout. Takže jsme se vlastně ani tolik nemýlili.

Kam se vydáte? Nebo snad máte ještě zajímavější cíl výletu? 

KAM DÁL: Do vyšetřování vraždy dvou sester se vložil i Elvis Presley. Vraha nenašli ani po šedesáti letech, pátrání pokračuje