Čistá a voňavá koupelna snadno a skoro zadarmo? Jde to a přitom stačí opravdu málo

Krásná a čistá koupelna je perlou bytu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Koupelna je místo, kde by se měl člověk cítit zvlášť čistě a bezpečně. Bohužel právě tady se drží i mnohé nečistoty, které rozhodně na takovém místě nechceme. Jak docílit dokonale čisté koupelny - a dokonce bez velké chemie? Tak, jak to dělaly naše babičky. Tedy s použitím toho, co máme určitě doma. Poděkuje nám nejen koupelna, ale i příroda.

Postarat se o koupelnové vany nebo sprchově kouty tak, aby přímo vybízely k očistě těla, není tak docela jednoduché. Pomůže nám ale docela dobře ocet naředěný vodou v poměru 1:2 - tedy dvojnásobné množství vody. Roztok pak stačí rozprašovačem nanést na celý čištěný povrch a nechat klidně i přes noc působit. Ráno stačí opláchnout a uvidíte ten rozdíl. Pokud se rozhodnete do směsi přidat také pár kapek esenciálního oleje, čistotu nejen uvidíte, ale také ucítíte.

Umyvadlo jako nové

Stejný problém, lépe řečeno ještě větší, je také v případě čištění umyvadla. I tady, stejně jako v případě vany a sprchového koutu, můžeme použít roztok vody a octa, ale protože se jedná o menší plochu, klidně si vyrobíme pastu z octa a sody, která bude mít po nanesení hadříkem nebo houbičkou ještě větší účinek. Také necháme ideálně několik hodin působit a dobře opláchneme.

Pro lesklé zrcadlo

Když už budeme mít v roce rozprašovač s octovou vodou, nezapomeneme ani na zrcadlo, které bude po jeho použití ještě lesklejší, než kdybychom použili moderní přípravky z drogerie. Za octovou lázeň poděkují i obkladačky, ale spáry mezi nimi se nám takto vyčistit nepodaří. Pro tyto účely použijeme znovu jedlou sodu, která velmi účinně bělí, a smícháme ji s citronovou šťávou. Účinku takové pasty se vyrovná jen máloco…

Vodovodní baterie? Žádný problém

Dalšími součástmi koupelen, které nás dokáží potrápit, jsou vodovodní baterie a sprchové hlavice. Tady pomůže již jednou zmiňovaný citron, ale pozor - bez sody, která by vytvořila nevzhledné mapy. Každopádně stačí pár kapek citronové šťávy a hadřík, kterým nerezové části vyleštíme. Jistě budete účinkem této jednoduché metody sami překvapeni. Pokud nás trápí vodní kámen, pomůže - jako v případě rychlovarné konvice - opět ocet. Je ale nutné ho nechat nějakou dobu působit, takže na vodovodní baterii ho asi nepoužijeme. Zato sprchovou hlavici můžeme na noc ponořit do nádoby s octem a ráno budeme mít hotovo.

Osolte si koupelnu

Našli jste skvrny, které opravdu nechtějí vzdát boj o svoje místo v koupelně? Pak je ta správná chvíle na použití velmi účinné zbraně. To je obyčejná kuchyňská sůl smíchaná s citronovou šťávou. Skvrny na keramických površích pak většinou nemají sebemenší šanci zvítězit, stejně jako na dalších nádobách nebo součástech moderní koupelny.

Přece jen máte raději chemii?

Pokud se i přes všechny výhody těchto domácích čističů přikláníte k chemickým pomocníkům, koupených v drogerii, je třeba dát si velký pozor na jejich složení. Docela univerzální prostředek seženete jen velmi těžko, proto je nutné číst složení. Přípravky s abrazivy (písky) mohou poškrábat lesklé povrchy a chlor pro změnu nikdy nepoužívejte na chromované vodovodní baterie nebo na hliníkové součásti koupelny. Nejlepší volbou jsou tak pěnové čističe, jen je třeba dávat pozor, k jakému účelu jsou určené.

KAM DÁL: Babišova komunikace bez Prchalových notiček, peníze z EU k upevnění vládní moci a historik Okamura