V nošovické automobilce Hyundai se koronavirem nakazil jeden ze zaměstnanců

Šíření nemoci se bohužel zatím nepodařilo zabránit a zřejmě se to ani zcela nepovede
 

Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku má jednoho zaměstnance nakaženého koronavirem. V práci byl ale naposledy 11 dnů před pozitivním testem. Žádní další nakažení ve firmě nejsou a podle hygieniků další šíření nákazy v závodu nehrozí.

„Po ověření veškerých souvislostí ho Krajská hygienická stanice vyhodnotila jako případ bez rizika dalšího šíření v naší společnosti. Přesto dle našich interních pravidel provádíme jako vždy preventivní testování vybraných kolegů. Další případ jsme v tuto chvíli nezaznamenali,“ uvedl mluvčí společnosti Pavel Barvík.

Preventivní opatření proti šíření koronaviru podle něj zahrnují povinné nošení roušek, několikrát denně opakovanou dezinfekci závodu, dodržování rozestupů, omezení setkávání či měření teploty všem návštěvám i náhodně vybraným zaměstnancům.

Problémem jsou pendleři z Polska

„V praxi to například znamenalo také rozšíření obědové pauzy, aby lidé chodili v menších skupinách, miniboxy na stolech pro každého zaměstnance v kantýně či plošný zákaz kouření v celém areálu,“ doplnil Barvík. Podle něj v závodě už od počátku pandemie platí přísná opatření proti šíření koronaviru.

V regionu se ohnisko nákazy objevilo především v dolech těžební společnosti OKD, větší počet nakažených ale měla třeba i společnost DEVA ve Frýdku-Místku, která vyrábí ochranné a zásahové oděvy, a nově například společnost Varroc Lighting z Novojičínska, která vyrábí vnější osvětlení a elektroniku pro automobilový průmysl. Problém podle hygieniků začínají představovat hlavně pendleři z Polska.

KAM DÁL: Nedostatek vitamínu D zřejmě zhoršuje průběh nemoci COVID-19. Většina Čechů ho přitom má nedostatek.