Skrytý vzkaz Číně? Fenka Mike Pompea si hraje s Medvídkem Pú

Tato fotka vyvolala celou řadu spekulací
 

Zdánlivě nevinná fotka fenky obklopené hračkami, kterou se pochlubil šéf americké diplomacie Mike Pompeo, vyvolala spekulace, zda jde o skrytý vzkaz Spojených států Pekingu. Jedním z plyšáků, které má Pompeova labradorka jménem Mercer na hraní, je postavička Medvídka Pú. Takto se přitom přezdívá čínskému prezidentovi Si Ťin-Pchingovi.

„Mercer a všechny její oblíbené hračky,“ napsal Pompeo na svém soukromém twitterovém účtu k fotografii fenky ležící na koberci. Čínští uživatelé sociálních médií rádi postavičku nemotorného, obtloustlého medvídka používají ke znázornění prezidenta Sia, proti čemuž zasahují cenzoři. Čínská vláda se dlouhodobě snaží potlačovat urážlivé nebo zesměšňující komentáře na adresu činitelů komunistické strany.

O politiku nešlo

Pompeo podle BBC popřel, že by fotka Mercer na twitteru měla něco společného s jeho politikou vůči Číně. Šlo podle něho jednoduše o hromadu plyšáků, kteří byli k dispozici fence pro zábavu.

Ztvárnění Sia coby Medvídka Pú se objevilo v roce 2013, kdy uživatelé čínského mikroblogu Weibo zveřejnili obrázky čínského prezidenta vedle jeho amerického kolegy Baracka Obamy. Tehdejšího šéfa Bílého domu představoval štíhlý a hbitý Tygr, Púův kamarád. Siova přezdívka se rychle ujala i vzhledem k tomu, že mazat příspěvky o oblíbené kreslené postavičce není úplně snadné, pokud se nechtějí cenzoři zesměšnit.

Prý je to král lží

Když chtěl Pompeo fotku fenky s plyšáky ukázat, mohl jednat naprosto bez skrytých úmyslů, ale podle BBC se dá tento jeho krok vyložit i jinak. Šéf americké diplomacie fotkou psa mohl chtít znázornit sebe nebo Spojené státy. Slovo "pes" se v Číně používá pro lidi nebo země, které jsou považované za agresivní. V pevninské Číně si Spojené státy, jejichž vztahy s Pekingem jsou v současnosti na bodu mrazu, i samotný Pompeo vysloužili označení "psi".

Čínská státní média Pompea v poslední době nazývají také "králem lží" nebo "zlým". Americký ministr zahraničí nešetří kritikou vůči Pekingu za jeho postup v Hongkongu, v provincii Sin-ťiang nebo při pandemii covidu-19.

KAM DÁL: Stovky až tisíce mrtvých na náměstí Nebeského klidu. Potlačené protesty mají svého hrdinu beze jména.