Do lázní zadarmo? Jde to, stačí se dobře zorientovat v systému a dodržet pravidla

Klidný měsíc v lázních se zdravotní péčí je snem mnohých z nás
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Po vyhlášení možnosti čerpat čtyřtisícový příplatek na lázeňský pobyt se lidi začali o tuto možnost léčby více zajímat. Jak to ale vlastně je? Kdo a kdy má nárok na tak zvaně křížkové lázně, za které nic nezaplatí, a komu může náležet pobyt příspěvkový?

Takzvaně křížkové lázně, tedy odborně řečeno komplexní lázeňská péče, je pro pacienty výhodná z toho důvodu, že je plně hrazena ze zdravotního pojištění. Proto je pojišťovnou zaplacena jak samotná léčba, tak i pobyt pacienta v některém z lázeňských domů, a to včetně stravování. Je ale samozřejmě nutné připomenout, že podmínky pro přiznání takovéto komplexní - zpravidla několikatýdenní - péče, má svá poměrně přísná pravidla.

S čím do lázní? 

Která onemocnění se dají léčit s využitím plné platby pojišťovny? Na to odpovídá jednoznačně daný Indikační seznam, který určuje celkem jedenáct skupin onemocnění, na která je možné takovou lázeňskou péči získat. Jedná se o nemoci:

  • onkologické,
  • oběhového ústrojí,
  • trávicího ústrojí,
  • z poruch výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí,
  • dýchacího ústrojí,
  • nervové,
  • pohybového ústrojí,
  • močového ústrojí,
  • duševní poruchy,
  • kožní
  • gynekologické.

Posouzení vhodnosti a nutnosti takové péče pak závisí na odborném lékaři, zda uzná, že lázně potřebujete, a praktický lékař vypíše žádanku. Vše bude končit už jen u revizního lékaře vaší zdravotní pojišťovny. Řekněme, že všechny úřední náležitosti budou úspěšně zakončeny a budete moct vyrazit do lázní. Co vás čeká?

Co všechno je zadarmo? 

V případě komplexní lázeňské péče si pacient nemůže příliš vybírat, které lázeňské zařízení by rád využil. Jde také o stanovené podmínky pro pobyt, jako je standartní dvoulůžkový pokoj a tak dále. Vše navíc, jako požadavek na pokoj jednolůžkový nebo speciálně vybavený, je posuzováno jako nadstandard a je třeba je doplatit ze svého. Další z výhod komplexní péče je skutečnost, že je po dobu pobytu v lázních pacient v pracovní neschopnosti a nemusí si brát dovolenou.

Lázně s příspěvkem

Pokud zjistíte, že nemáte nárok na komplexní lázeňskou péči, je tady varianta dostupnějších příspěvkových lázní, která je samozřejmě dražší, ale na druhou stranu dává pacientovi větší možnosti rozhodování například o typu ubytování nebo přesném termínu léčení. V takovém případě hradí pojišťovna pouze léčbu a ubytování a stravu si pacient hradí sám. Není také v pracovní neschopnosti, což znamená, že pokud je zaměstnán, je nutné počítat s dostatečnou délkou dovolené.

Samoplátce si může vybírat

Třetí variantou je pak odjet do lázní jako tak zvaný samoplátce, kdy si lázně objednáte bez využití příspěvku pojišťovny. Vše potom závisí jen na dohodě s konkrétním lázeňským domem.

Státní příspěvek

Plánujete obnovu svého zdraví v lázních? Pak ještě do konce tohoto roku můžete za stanovených podmínek čerpat státní voucher v hodnotě 4 000 korun. Ale pozor - zájem o ně je veliký a množství vyhrazených peněz i kapacita lázní jsou omezené, navíc každé z lázní mají možnost přijmout jen určité množství voucherů a v těch nejvíce exponovaných lokalitách jsou již v některých případech vyčerpány. Proto bude dobré se předem domluvit s konkrétním zařízením, zda ještě státní poukázky na slevu přijímají.

KAM DÁL: Vtipy O zlatou mříž ministerstva vnitra naštěstí patří minulosti. Vzpomenete si na některé?

Klíčová slova: