Ministerstvo obrany koupí radiostanice od americké vlády

Ministerstvo obrany nakoupí od americké vlády radiostanice.
 

Ministerstvo obrany nakoupí od americké vlády radiostanice pro předsunuté letecké návodčí, tedy pro vojáky, kteří mají za úkol navádět piloty na vybraný cíl. Zaplatí za ně asi 71 milionů korun bez DPH. Smlouva bude uzavřena přímo s vládou Spojených států. Českou vládu o tom dnes informuje ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). 

"Konkrétně se jedná o komunikační vybavení kategorie CCI, tedy o radiostanice typu Harris a Thales," uvedl Fajnor. "Ty pomohou udržet a zvýšit schopnosti daných jednotek provádět blízkou leteckou podporu pozemních jednotek, techniky a procedury pro leteckou podporu, vzdušnou izolaci prostoru bojiště při aliančních operacích, obraně ČR a výcviku na území ČR," dodal

Předsunutí letečtí návodčí patří mezi elitní vojáky, kteří často působí v utajení za nepřátelskými liniemi. Piloty pak navádějí na cíl.

Smlouva s americkou vládou by měla být uzavřena do konce roku 2020, její plnění je naplánováno do roku 2023.

Metnar dnes vládu také seznámí se dvěma zakázkami z oblasti informačních a komunikačních technologií za souhrnně asi 73 miliony korun bez DPH. Ministerstvo chce nakoupit tzv. blade servery, kterými obmění servery u technologického zázemí neutajované domény informačního systému ministerstva obrany v oblasti Moravy. "Realizace zakázky je nutná, aby nedošlo k ohrožení fungování významného informačního systému," uvedl Fajnor. Prostřednictvím druhé veřejné zakázky bude zajištěna technická podpora a prodloužení více než 40.000 licencí programových nástrojů společnosti Computer Associates.

KAM DÁL: Petr Gazdík: Království lži není tam, kde se lže, ale tam, kde se lež vydává za pravdu