Vrátili se Vinaři. Karel Roden si v seriálu za pár minut vydělal 38 tisíc

Karel Roden si zahrál ve Vinařích malou roli Petra Křižana, pražského architekta
Zobrazit fotogalerii (7)
  |   zajímavost

Televize Prima nasazuje v letním programu seriál Vinaři, který sice natočila produkce už v roce 2014, dodnes je ale oblíbeným vhledem do moravské kultury – anebo ne? Byli to totiž právě Moraváci, kteří si stěžovali, že ten akcent tady vážně nesedí. Rodenovi to ale může být jedno. Na účet se mu přikutálela pěkná suma.

Seriál Vinaři z prostředí jižní Moravy už při své premiéře v srpnu 2014 diváky naprosto uchvátil. Napsal ho Petr Kolečko, který stojí mimo jiné i za fenoménem Most!. Druhá řada byla sice posléze přenesena do Polabí, ale právě ta vynesla tvůrcům nominaci na Českého lva za nejlepší dramatický seriál. Ocenění sice nakonec nezískala, i tak je to ale obrovský úspěch.

Karel Roden tentokrát sázkou na jistotu nebyl

Do Vinařů se televizi podařilo obsadit opravdové hvězdy. Mezi herci nechyběli Václav Postránecký, Tereza Kostková, Hynek Čermák, Miroslav Táborský nebo Jitka Smutná. Vůbec nejlepší brigádu si v seriálu střihnul Karel Roden, který se v jednom z dílů objevil zhruba na devět minut a inkasoval za dva natáčecí dny 38 tisíc – 19 tisíc za jeden.

Producenti zřejmě spoléhají na to, že hvězda jako Roden zaručeně přiláká diváky. Při premiéře zmiňovaného dílu tomu však tak nebylo, tehdy Vinaře porazila Kriminálka Anděl. Jaké jsou vlastně ty největší zajímavosti z natáčení?

Báječné prázdniny Terezy Kostkové na Moravě

Dnes je Antonínu Kracikovi, kterého má Tereza Kostková s režisérem Petrem Kracikem, už 16 let. Při natáčení Vinařů mu ale bylo pouhých šest, a jelikož by pro ni bylo náročné neustále dojíždět na natáčení, ubytovali se s Tondou ve Vinařství u Kapličky, které si v seriálu zahrálo Vlčkovo vinařství. A pokud vám bylo zmíněné vinařství tak trochu povědomé, a ne proto, že byste tam byli nedávno na dovolené, nemýlíte se. Prostory v Zaječí posloužily i jako kulisa filmu pro film Bobule a 2Bobule.

A Morava byla důležitá i nadále. Většina herců, kteří se v seriálu objevili, byli totiž Češi. A jak je známo, na Moravě se zkrátka mluví trochu jinak. Producenta Tomáše Vicana už nebavilo pořád odpovídat na nářky Moravanů, kteří nemohli dialogy ani slyšet, a učinil tomu jasnou přítrž – jelikož se děj odehrává ve fiktivní obci Křetice, mluví se tu křeticky. A basta. Jde prý o nadsázku, a ne dokument. Zda to předmětnou část České republiky uspokojilo, se můžeme jen domnívat…

A zase ty chyby!

I tady tvůrcům samozřejmě utekla nějaká ta chybka, což už je u televizních projektů takový standard, který je pro diváky sportem, kdo objeví nepřesnost dříve. Například v epizodě s názvem Nová generace říká farář, kterého ztvárnil Pavel Liška, že si nechal udělat test plodnosti, který vyšel negativně – děti tedy mít nemůže. Už v epizodě Svatba ale říká Janě Hamplové, kterou hraje Jitka Čvančarová, že bude dělat děti. Jak tedy? Marně se ptáme…

A další chyba jde také za farářem Tomicou. Ten si totiž v seriálu s radostí zapisuje hříchy, což je samo o sobě hřích – farář nic takového samozřejmě dělat nesmí.

Nechybí ani špatný střih, kdy Pavlíček, kterého hraje Václav Postránecký, v jednu chvíli dopije a v dalším záběru už má zase plnou sklenku (například v epizodě Košt). Nebo když si ve stejné epizodě bere Pavel Liška pagáče na okně, pak je tam nevrátí a hned si je bere znovu, aniž by ten jeden pagáč dal zpátky, nebo ho dokonce snědl.

Stejní herci a zase víno? Ovšem!

V seriálu si zahrálo hned několik herců, kteří už se potkali v roce 2008 při natáčení filmu Bobule. Jde například o Tomáše Matonohu, Lucii Benešovou, Václava Postráneckého, Lukáše Langmajera, Mariana Rodena, Miroslava Táborského nebo Radima Nováka. Podobnost není náhodná. Právě producent Vican stál i za Bobulemi a už při tvorbě filmu uvažoval o jeho seriálové podobě.

Šéf Primy Marek Singer pak uvedl, že do té doby šlo o nejdražší seriál televize Prima. S financováním pomohl také Jihomoravský kraj, který do seriálu investoval částku 2 miliony korun jakožto investici na propagaci.

Na Vinaře se můžete těšit každou neděli na televizi Prima.

Zdroj: ČSFD, ahaonline.cz, wikipedia.org, redakce

KAM DÁL: Letní program televize Prima: Na ZOO zapomeňte. Ožije Einstein, Vinaři i soudružka Škopková z Hoštic.