Televizní disciplína, která není pro každého. Late night show bodují v USA a v Česku drží monopol jeden člověk

Jan Kraus nemá konkurenci, protože žádná není
 

Při pohledu na americké televizní programy bychom jen těžko hledali nějaký kanál, který by neměl svojí populární talkshow. Zvát si hvězdy na gauč a s humorem s nimi otevírat jejich soukromí je disciplína s USA spojená stejně jako hamburger. V České republice se zadařilo jen jedné osobnosti. Kdo propadl a jaké trendy ve vývoji talkshow jsou viditelné právě v Mecce televizní zábavy?

Formát late night show je v americké televizi mnohaletým zdrojem zábavy. Ta je mnohdy povrchní, ale také cynická, satirická a v některých případech jde do hloubky. Asi nejvýraznější postava tohoto amerického druhu talkshow byl David Letterman a Larry King.

Oba už přepustili místo mladším a stejně jako se mění doba, mění se i způsob zábavy, kterými se v internetovém prostředí snaží moderátoři pozměnit styl. V České republice se na nové tváře pořád čeká a hlavní slovo má stále Show Jana Krause. Smutným faktem zůstává, že jediný kdo s ním drží krok je Karel Šíp s jeho Všechnopárty.

Od Lettermana po Jimmy Fallona

V talkshow Davida Lettermana se toho stalo od roku 1982 opravdu mnoho. Legendární jsou třeba jeho hádky s Cher, či podivné interview se zpěvačkou Madonnou, V 11 řadách o 1819 dílech se stal legendou, která ovlivnila i další jeho následovníky. Měl jako hosty také prezidenty Barracka Obamu či Donalda Trumpa.

Pravě on bezpochyby zformuloval principy a způsob humoru, který následně napodobovalo mnoho dalších jeho následníků jako Conan O’Brien, Jay Leno či Jimmy Kimmel. Historie talkshow podobného tipu samozřejmě nevznikla s Davidem Lettermanem, ale ten jí dal tvář, kterou známe i v české podobě pod taktovkou herce Jana Krause.

Abychom byli spravedliví, tak je nutné připomenout, že Letterman nebyl první a navazuje na jinou legendu. Johnny Carson s jeho “The Tonight Show” byl na televizních obrazovkách 30 let. Od té doby se však formát talkshow zásadně změnil a oba muži museli postupně vyklidit prostor. Nastoupili mladí jako právě Jimmy Kimmel nebo v současnosti asi nejúspěšnější Jimmy Fallon. Čím si získali takovou popularitu a proč to u nás v České republice nelze napodobit?

Nová krev

Vývoj nezastavíš a hlavně internet si žádá krátké úseky, které se budou virálně šířit virtuálním prostorem. Jen málokdo dnes sedí u televize a čeká na reklamní přestávku, aby si uvařil kávu. To tak mění i způsoby zábavy a formy rozhovorů na populárních gaučích.

U Jimmyho Fallona hosté zpívají, tančí hrají hry, hází si vejce na hlavu a funguje to. Byť někdy velmi povrchní zábava hraje na notu, kdy je hostům v jeho gauči dobře a dokáží vyprávět i ty nejosobnější zážitky s naprostou lehkostí. Občas se zde objeví ale taková jména jako je třeba legendární básnířka a zpěvačka Patti Smith, kterou by zde čekal jen málokdo.

V širokém výběru zajímavých amerických late night show je také už několik let velmi úspěšný původem Brit John Oliver. Jeho pořad na HBO Last week tonight spojuje mnohdy povrchní satiru s precizním žurnalistickým rozborem aktuálních a celospolečenských témat.

Když si tedy pustíte Jimmyho Kimmela, Olivera, Fallona, Jay Lena a další dojde vám, jak smutný (tedy spíš suchý) je v tomto ohledu český rybníček. Proč?

Jan Kraus a kdo dál?

Na české obrazovce, potažmo internetu je to už léta stejně neprogresivní pohled. Formát late night není pro každého. V podstatě jediný, kdo v tomto ohledu drží nadprůměrné výkony je herec Jan Kraus. Začal v Sauně pro Primu, ale později plnohodnotně naplnil šablonu toho co předváděl v USA právě David Latterman.

Uvolněte se prosím byl na České televizi jedením z nejsledovanějších pořadů a Jan Kraus prokazoval vtip, bystrost, inteligenci, ale i cit pro dobře mířenou otázku přímo na komoru. Když opustit vody veřejnoprávní televize zakotvil zpět na Primě, kde dodnes můžete sledovat Show Jana Krause. Za těch několik let, kdy je Kraus v českém prostředí bezkonkurenčně nejúspěšnějším moderátorem podobného formátu je nutné smutně konstatovat, že jedinou alternativou divákovi je nesmrtelný Karel Šíp a jeho Všechnopárty.

Ani internet za poslední léta nevyplodil novou tvář v podobném žánru. Možná jen hudební publicista Honza Dědek. Ten ovšem nenabízí nic zajímavého kromě dobrého výběru hostů a plzeňské dvanáctky na stole.

KAM DÁL: Tajemná místa Prahy. Skryté podzemí, pražská záchytka a bezdomovecký hotel Díra.