Vinnetou na Karlštejně: recenze výstavy děl ilustrátora Zdeňka Buriana

Toho pána asi znáte, ne? Zdeněk Burian: Vinnetou
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Obrazy Zdeňka Buriana nadchnou odborníky i děti. Obrazy – rekonstrukce pravěkého tvorstva a ilustrace knih Julese Vernea a Karla Maye tvoří výjimečnou výstavu děl ze soukromé sbírky, která je k vidění jen výjimečně. Expozice téměř padesáti děl je instalována na zámečku Karlštejn na Vysočině.

Zdeněk Burian byl český ilustrátor dobrodružných knih. Během svého života doplnil díla Julese Verna, Rudyarda Kiplinga nebo Karla Maye a dalších svými detailními kresbami indiánů, pravěkých mužů i dinosaurů.

Zdeněk Burian (1905 – 1981)
- nejvýznamnější český malíř a ilustrátor dobrodružných knih
- celým jménem Zdeněk Michael František Burián
- jeho první ilustrovanou knihou bylo Dobrodružství Davida Balfoura od Roberta Louise Stevensona
- v září 1937 vyšlo první knižní vydání knihy Lovci mamutů Eduarda Štorcha
- mezi jeho díla patří i ilustrace Mauglího od Rudyarda Kiplinga, Posledního mohykána od J. F. Coopera, Robinsona od D. Defoa, knihy Karla Maye, Jacka Londona a Jaroslava Foglara
- je považován za přední osobnost dějin paleoartu, což je umělecká tvorba zaměřená na rekonstrukci života v pravěku
- minulému režimu se nelíbila jeho orientace na západní literaturu, ani jeho působení v trampingu
- byl členem Svazu československých výtvarných umělců a Sdružení výtvarníků Purkyně
- v Kopřivnici je ulice Zdeňka Buriana a je po něm pojmenována Základní umělecká škola ve Štramberské ulici

Burian proslul zejména svými paleontologickými rekonstrukcemi společně s profesorem Josefem Augustou, kterému ilustroval dílo Hlubinami pravěku, jehož ilustrace můžete vidět právě na zámku Karlštejn. Burian jako úspěšný absolvent Akademie výtvarných umění v Praze celý život spolupracoval s nakladatelstvím Toužimský & Moravec pod jehož záštitou byla vydána Burianova „osudová“ kniha Lovci mamutů.

Burian se svým způsobem stal výtvarným psychologem romantiky, dokázal vypointovat dramatickou scénu a důmyslně pracoval s plány kompozice. Vypracoval si dokonalou kreslicí techniku a jeho „fabulační“ nadání pomohlo vyvolat absolutní důvěryhodnost jeho děl. Stejně jako emoce.

Výstava

Výstava zachycuje tvorbu v dlouhém časovém období a můžeme tak sledovat vývoj Burianova rukopisu a malířské techniky. Uvidíme dokonalé obrazové rekonstrukce pravěkých tvorů, ilustrace knih Děti kapitána Granta (Jules Verne), Trampem v Sonoře (Karel May), Hlubinami pravěku (Josef Augusta). Milovníci historie Divokého západu potkají Vinnetoua i jeho pokrevního bratra Old Statterhanda.

Výstava kreseb Zdeňka Buriana je otevřena každý den do 17. 9. 2020 a jde zároveň o na dlouhou dobu poslední příležitostí vidět kresby Zdeňka Buriana na delší dobu. Jejich majitel už je totiž nechce dále poskytovat. V recenzi použito slov Vladimíra Prokopa k výstavě děl Zdeňka Buriana na zámku Karlštejn.

Karlštejn

Výstava je umístěna do nově zrekonstruovaného loveckého zámku Karlštejn, který se po rekonstrukci dočkal i galerie, kde se budou pravidelně vyskytovat výstavy současných i historických umělců.

Karlštejn najdeme na Vysočině poblíž města Svratouch a můžeme ho nazvat „střechou Evropy". Stojí totiž na hlavním evropském rozvodí Labe a Dunaje. Z Brna sem dojedete za hodinu a kousek (80 km) a z Prahy za 2 hodiny (160 km). (odkaz na článek o Karlštejnu)