Králův Dvůr na Berounsku pokračuje v opravách zámku

Zámek Králův Dvůr se brzy dočká další fáze potřebných oprav
 

Králův Dvůr na Berounsku pokračuje v opravách zámku. Letos investuje zhruba půl milionu korun do výměny oken ve spodní části a chystá revizi celého projektu. Radnice uvažuje o tom, že by se práce na zámku urychlily. Město brzy doplatí staré úvěry a mohlo by na opravy dát více peněz. Vše ale záleží na vývoji ekonomiky.

„Budeme mít vybranou projekční kancelář, která zajistí aktualizaci celého projektu. Máme sice projekt, máme stavební povolení, ale mnoho věcí už jsme udělali a je potřeba to aktualizovat,“ uvedl Vychodil.

Zámek je v majetku města

Město zámek vlastní od roku 2011, kdy ho koupilo od místního podnikatele za 13,5 milionu korun. Od té doby do něj pravidelně investuje. Na kompletní dokončení oprav celého zámku by podle dřívějších informací bylo zapotřebí asi 50 milionů korun.

Zastupitelstvo teprve rozhodne

Vychodil nevylučuje možnost, že město zámek zrekonstruuje najednou. Zastupitelstvu chce předložit dvě studie využitelnosti památky. „Uvidíme, jestli zastupitelstvo rozhodne, že se udělá kompletní rekonstrukce,“ dodal. Pokud by se ale výrazněji zhoršila ekonomická situace v zemi, oprava zámku by podle něj zřejmě nebyla prioritou.

Mnoho majitelů zámku neprospělo

Památka byla až do roku 1945 v majetku Fürstenbergů a postupně chátrala. Po válce se do zámku nastěhovala rolnická škola, kterou v roce 1971 vystřídal podnik bytového hospodářství a sklady zeleniny. Později tam sídlil podnik výpočetní techniky.

Nyní je v objektu knihovna, prostory zámku využívají i senioři a romské sdružení. Město tam chce také zřídit jednu třídu školky, která bude pobočkou Mateřské školy Pod Hájem. Zázemí spolků se naopak přemístí do nového komunitního centra v přízemí domu s pečovatelskou službou.

KAM DÁL: Z babiččiny kuchařky: houby rostou jako o život, připravte si z nich podle starých receptů třeba vynikající guláš

 

Klíčová slova: