Venku tropy, houbaři přesto nosí plné koše. Najít se stále dá slušná úroda

Pokud máte rádi houbaření, ani vedro vás nezastaví
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Často teploty hodně přes třicet stupňů vybízejí k tomu, aby ráno člověk skočil do vody a ideálně v ní zůstal až do večera. Najdou se však i lidé, kteří i v těchto vedrech vyrážejí do lesa na houby. Že je to nesmysl? V části republiky rozhodně, ovšem stále jsou místa, kde se dají najít doslova plné koše.

Mnozí s vás si možná klepou na čelo při pomyšlení, že by měli v tropických teplotách vyrazit do lesa. Ve dnech, kdy je problém dostat se na koupaliště, abyste tam na deku nepadli totální únavou, se to zdá jako sci-fi a šílenost.

Horko v lesích umocňuje i fakt, že tam samozřejmě nejde "pochodovat" jen tak v žabkách, kraťasech a tílku. V takovém případě byste se vraceli obaleni klíšťaty a poštípáni doslova od hlavy až k patě. Takže vyplatí se vůbec odtrpět pár hodin v pevné obuvi, teplákách a šusťákové bundě? Z vlastní zkušenosti můžeme říct, že určitě ano!

Na hubnutí ideální

Jestli máte jen trošku houbařského ducha, vedro vydržíte. I když je pravda, že je to občas na přimontování stěračů na obličej, aby vám stíraly pot. „Berte to pozitivně. Alespoň zhubnete. Já tam nechala tak dvě kila,“ smála se paní Karla z Pelhřimova, kterou jsme potkali na lesní cestě poblíž Žďáru nad Sázavou.

Důležitou součástí houbařského vybavení jsou nyní rozhodně tekutiny. Pravidelný pitný režim není radno podceňovat ani při "tropickém" houbaření. Chápeme, že můžete být v houbové extázi a na pití můžete zapomenout. V takovém případě je fajn dát si třeba na hodinky nebo na mobilní telefon upomínku, což ostatně obecně doporučují i odborníci a lékaři (pivo se nepočítá, mluvíme o čisté nesycené vodě).

Vysočina je jistota

A kam tedy zajet, abyste měli alespoň částečnou jistotu, že najdete? Stále platí Vysočina, zejména okolí Ždáru nad Sázavou či Nového Města na Moravě. „Byli jsme od pátku do čtvrtka třikrát, vždycky dva plné koše, hlavně různé hřiby, ale také masáči nebo holubinky zelené. Pravdou však je, že neděle už byla horší, houby byly hodně suché a pokud nezaprší, za pár dní je definitivně konec,“ popisuje David Sobotka.

Nálezy hlási i Uhlířské Janovice a okolí, zejména směrem na Sázavu. Podle houbařů zde "jde" hlavně hřib hnědý a hřib smrkový. I zde ale vyhlížejí déšť, aby sezona mohla pokračovat v plném proudu. V každém případě platí, že ať vyrazíte kamkoli, v lese je krásně a taková procházka ještě nikdy nikomu neublížila.

KAM DÁL: Houby rostou, lidí jsou plné lesy. Někteří se však chovají jako naprostí burani.

Klíčová slova: