Masivní povodně: Tisíciletá voda, která zaplavila metro a zničila pražskou ZOO

Takto vypadala po povodni v roce 2002 stanice metra Florenc
 

Je to osmnáct let, kdy začala druhá vlna masivních povodní v České republice. Tisíciletá voda nejsilněji řádila v jižních Čechách a samozřejmě v hlavním městě. Záběry z Prahy jsou dodnes ikonickou připomínkou, co se vlastně v roce 2002 odehrálo.

Přírodní katastrofy se České republice spíše vyhýbají. Na našem území nezažijete silná zemětřesení, výbuch sopky, ničivá tornáda či vlnu tsunami. S čím se však ve zdejší krajině musí počítat, jsou silně rozvodněné řeky. Ty se při dlouhodobých a silných deštích začnou proměňovat z romantických prvků krajiny a měst na ničivou a neúprosnou přírodní sílu, které se nelze bránit. V roce 2002 se tak stalo a tisíce lidí musely nuceně opustit svoje domovy.

První vlna

Jihočeské řeky se začaly rozvodňovat už 7. srpna. Vodohospodáři odpouštěli přeplněné přehrady a rybníky začaly přetékat. Následující den už hlásili velké problémy v Českých Budějovicích, kde se voda z Malše zastavila jenom kousek od náměstí Přemysla Otakara II. a centrum bylo odříznuté od sídlišť Šumava, Máj a Vltava. Evakuováno bylo přes 2 tisíce lidí.

První vlna se přehnala a postupně upadala. Meteorologové však varovali, že další vytrvalé srážky mohou přijít. 11. srpna odpoledne začalo znovu silně pršet a katastrofa je v podstatě za dveřmi. V Třeboni byla poblíž Schwarzenberské hrobky prokopána část jihovýchodní hráze rybníka Svět jako prevence před případným přetržením hráze.

Druhá vlna začíná

12. srpna začíná doslova katastrofa. Druhá vlna dešťů byla ještě mnohem silnější a pod vodou se ocitla většina západočeských a jihočeských měst. Tento den vyhlásil stav nebezpečí jihočeský hejtman Jan Zahradník, ke kterému se připojil středočeský hejtman Petr Bendl. Premiér Vladimír Špidla vyhlásil stav nouze pro Středočeský, Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj.

Stav nouze se pochopitelně týkal také Prahy. Očekává se padesátiletá voda, což je z dnešního pohledu více jak naivní. I tak probíhá evakuace neohroženějších oblastí. V krizovém stavu jsou města Sušice, Strakonice, Klatovy, Písek, Plzeň, Český Krumlov, České Budějovice, Beroun a Praha.

Další den začíná voda strhávat první mosty. V centru Prahy je přerušena dodávka elektrické energie. Zastavuje se také výroba chemických podniků. Dostihové závodiště ve Velké Chuchli je zcela pod vodou. 14. srpna Vltava zaplavuje Karlín a pražské metro. O den později se odehrává dramatická situace v areálu Spolany Neratovice, který je zcela zatopen a do řeky uniká chlór.

Sečteno podtrženo

Povodeň z roku 2002 je dodnes vnímána jako jedna z největších událostí svého druhu v historii České republiky. Jednalo se o největší povodeň od ničivé velké povodně v roce 1895, ale v třeba v Praze byl průtok Vltavy ještě o 20 % větší.

Během těchto několik dní v důsledku přírodní katastrofy zemřelo 17 lidí. Místo, které se dostalo do středu pozornosti, byla zcela zatopená pražská ZOO. Zemřelo zde 134 zvířat. Asi nejznámější příběh se váže k lachtanovi Gastonovi, který kvůli povodni doplaval Vltavou až do Labe, kde v Německu zemřel únavou.

Celkově byl vyhlášen stav nouze v 6 krajích a postižených bylo 753 obcí. 225 tisíc lidí bylo evakuováno z vlastních domácností. Celkové finanční škody dosáhly 73,3 miliard korun. Z toho 7 miliard stála  oprava zničeného pražského metra.

KAM DÁL: Největší pohromy světa. Jedovatý plyn zabíjel tisíce a smrtící oheň, kterému nešlo uniknou

 

Klíčová slova: