Tip na výlet: Dnes můžete navštívit Lichtenštejnský palác na Kampě, který využívá vláda

 

Lidé dnes mohou navštívit Lichtenštejnský palác na pražské Kampě, který využívá vláda především jako reprezentační prostor předsedy vlády. Den otevřených dveří začíná v 9:00, poslední komentovaná prohlídka bude v 16:00. K vidění bude i výstava protokolárních darů předsedy vlády. Návštěvníci musejí mít vzhledem ke zhoršené epidemické situaci roušku nebo jiné zakrytí dýchacích cest.

Dny otevřených dveří historických objektů úřadu vlády se konají celé léto, pravidelné sobotní exkurze pořádá vláda také v Kramářově vile a Hrzánském paláci. V září bude zpřístupněno i sídlo úřadu vlády - Strakova akademie, mimo jiné při Dni české státnosti 28. září. Další objekt, Benešova vila v Sezimově Ústí, bude pro zájemce otevřen od 4. září do konce října vždy oba víkendové dny. Dny otevřených dveří budou završeny 17. listopadu při příležitosti oslavy Dne boje za svobodu a demokracii. Plán prohlídek je k dispozici na webu vlády.

Významný pražský palác

Lichtenštejnský palác je jedním z nejrozlehlejších pražských paláců. V apartmánech umístěných ve druhém patře pobývali při návštěvě Prahy například španělský král Juan Carlos s chotí Sofií, britská královna Alžběta II. či japonský císař Akihito s císařovnou Mičiko. Přízemní sály a salonky slouží k pracovním a přátelským setkáním.

Změna majitelů

Palác byl vybudován v letech 1697 až 1698 na šestibokém půdorysu. V 18. století změnil několikrát majitele, až v roce 1741 získala palác Barbora Krakovská z Kolovrat, jejíž rod vlastnil palác téměř století. Roku 1831 ho Kolovratové prodali generálovi Janu Josefovi, knížeti z Lichtenštejna, který palác upravil stejně jako řada dalších majitelů, mezi nimiž byl například i mlynář František Odkolek. Od roku 1897 patřil palác pražské obci. Mezi lety 1979 až 1991 byl palác zrekonstruován podle projektu architekta Kamila Fuchse pro potřeby předsednictva vlády.

KAM DÁL: Léto je zabijákem vztahů. Sexuální touha stoupá, rostou i sklony k nevěře