Česko se bouří proti dění v Bělorusku: V Praze a Brně se uskuteční veřejné protesty

 

V Česku se dnes uskuteční další dva protesty k vyjádření solidarity s demonstranty v běloruských městech. Od 18:00 budou lidé demonstrovat na pražském Staroměstském náměstí a taktéž na Dominikánském náměstí v Brně. V hlavním městě vystoupí například senátoři Václav Láska (SEN 21), Pavel Fischer (nezávislý) a Václav Hampl (KDU-ČSL), europoslanci Luděk Niedermayer (TOP 09) a Mikuláš Peksa (Piráti) nebo poslanci Miroslava Němcová (ODS) a Jan Lipavský (Piráti). V Brně se také očekává vystoupení zástupců Evropského parlamentu či Poslanecké sněmovny.

Demonstrace se v Praze konala už v sobotu, kdy se zhruba čtyři stovky lidí vydaly z pražského Klementina na protestní pochod. Vedl přes Karlův most a Nerudovu ulici na Hradčanské a posléze Loretánské náměstí k budově ministerstva zahraničních věcí, kde mělo několik osobností projev. Účastníky byli i zástupci Pirátů nebo předseda a místopředseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář a Benjamin Roll.

Falešné výsledky voleb

V Bělorusku pokračují protesty proti falšování výsledků voleb hlavy státu a proti brutálnímu násilí policie vůči demonstrantům. Navzdory protestům ústřední volební komise oficiálně potvrdila "drtivé vítězství" dlouholetého prezidenta Alexandra Lukašenka. Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská výsledky neuznala, požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí.

Rozhodnutí Evropské unie

Ministři zahraničí Evropské unie se v pátek na mimořádné videokonferenci dohodli na tom, že sedmadvacítka uvalí nové sankce na běloruské představitele zodpovědné za násilné potlačení protestů a falšování výsledků sporných voleb hlavy státu.

KAM DÁL: Neřestnou Messalinu provdali za vlastního o 30 let staršího strýce. Z císařského paláce udělala vykřičený dům

Klíčová slova: