Praha pod Prahou. Archeologie odkrývá nekonečné množství neznámých pokladů na jednom místě

Praha skrytá pod Prahou
 

Při procházce Prahou většina z návštěvníků i místních obdivuje staré památky, které doposud stojí na svých místech. Mnozí si neuvědomují, že přímo pod jejich nohama se ukrývá neuvěřitelně rozsáhlá archeologická sbírka. Jaké největší poklady se za posledních několik let našly a může se v archeologické mapě Prahy vyznat obyčejný občan?

Pro nadšence do archeologie vznikl v červnu tohoto roku neuvěřitelně bohatý a podrobný server z iniciativy Archeologickému ústavu Akademie věd. Ten je tedy v současnosti dostupný v digitální podobě, kde si mohou opravdoví fanoušci tohoto oboru projít všechny výzkumy za posledních sto let.

Hloubkový výzkum je jedna věc, ale Akademie věd se pokouší být v rámci České republiky a archeologických památek také přístupná pro širokou veřejnost. Součástí tohoto webu jsou tak tipy na výlety a zajímavosti spojené s aktuálním, ale také dávno proběhlým výzkumem. Co na webu všechno najdeme a jaké nejzajímavější poklady Prahy jsou zde jako na talíři?

Atlas České republiky

Archeologický informační systém je v principu rozcestník, z kterého si můžete vybrat cestu po trase, která vás nejvíce zajímá. Chcete koukat přímo pod ruce archeologovi a vidět, jak vypadá nález v digitální databázi?

Najdete zde mnoho více či méně náročných webů, které vám bohatě rozšíří obzory. Jedním z nich je Archeologický atlas České republiky, kterou v podobné formě doplňuje web Praha architektonická.

První web obsahuje samozřejmě mapu, kde podle vztyčené vlaječky můžete zjistit, čím je tato lokalita zajímavá a jaké jsou výsledky či průběh archeologického výzkumu. Bokem se také objevují konkrétní lokality sestavené podle abecedy, které jsou doplněné fotografiemi a bohatými informacemi.

Při hledání poněkud netradičního výletu je tak toulání se na archeologickém atlasu žádoucí. Od hradů po pohřebiště, od hradiště po židovské hřbitovy. Rozsah je komplexní a nadále se rozrůstá společně s postupující prací archeologů.

Praha pod Prahou

Už znáte každý kout Starého a Nového Města, Malá Strana vás už nemá čím překvapit? Tak to je pravý čas se podívat na Prahu archeologickou. Další ze zpřízněných webů, jež jsou navázané na digitální informační systém Archeologického ústavu Akademie věd, je právě Praha archeologická.

Můžete se zde virtuálně toulat uličkami Prahy a rozkliknout si zaškrtnuté ikonky, pod kterými najdete bohaté množství informací. Tímto způsobem lze poznat všechny archeologické památky, zaniklou architekturu v Praze, hmotnou kulturu, ale také vytyčené procházky městem a tipy na výlety. Velmi efektivně se můžete zorientovat v hlavním městě v rámci památkově chráněného prostoru. Vyznačené tak najdete všechny kulturní památky, chráněná území, významné plochy a dokonce stav historických terénů.

Každá prezentace odhaluje dobu, ze které archeologické naleziště či památka pochází, a vše je dosazeno do perfektně sepsaného historického kontextu. Ten je samozřejmě doplněn fotografiemi. Po nastudování zajímavých cest si tak při běžném procházení Prahou uvědomíte, že existuje ještě jedno bohaté město z minulosti, a to často přímo pod vašima nohama.

KAM DÁL: Unikátní a okouzlující Pražské Benátky. Původ tajemné Čertovky má mnoho teorií.

 

Klíčová slova: