Nejbohatší Češi. Od kopírek k miliardám, realitní král a sparťanský člen rodiny

Petr Kellner byl mezi českými miliardáři svým jměním nedostižný
 

Jedná se o částky, které si běžný smrtelník umí jen těžko představit. Nejbohatší Češi mají svého nedostižného krále v miliardových závodech kapitalistického systému. Kdo mu však pomalu šlape na paty a o jakých cifrách zde hovoříme? A kdo aktuálně patří na stupínek vítězů? 

Konec socialismu a přechod ke kapitalismu západního střihu vytvořil i na našem území příležitost pro podnikavce, aby se z nich stali boháči, kteří zajistí svoji rodinu na generace dopředu.

Oborů, systémových uliček a neprošlapaných cest bylo mnoho. Někdo vzal příležitost velmi rychle do svých rukou a nutno dodat musel také vědět, na jaké dveře zaklepat. Ten, kdo získal náskok v devadesátých letech, už o něj většinou nepřišel. Výjimky se však najdou a ne všichni čeští miliardáři se zrodili v euforii divokých devadesátých let.

Petr Kellner

Na vrcholu žebříčku se drží nedostižný Petr Kellner i přesto, že v roce 2020 utrpěla jeho PPF pokles 3,9 %. V celkovém jmění 372 miliard korun nemá Kellner v místním rybníčku konkurenci.

Muž, jenž naplno využil přechod od socialismu ke kapitalismu, se do první podnikatelské ligy podíval už v roce 1991, kdy společně s Milanem Maděryčem a Milanem Vinklerem založil Správu prvního privatizačního fondu a.s. Talent a cenné kontakty ho dovedly až k miliardám. Za asi největší podnikatelský úspěch je mu přisuzována transformace České pojišťovny, z které se postupně stala dnes nedostižná PPF.

Kellner tak v současnosti vlastní jednu z největších investičních společností ve střední a východní Evropě. Svoje finanční aktivity v posledních letech spojil také významně s Čínou. Nejbohatší Čech je samozřejmě také opředen legendami, ke kterým přispívá tím, že je veřejnosti téměř neviditelný. Stejně tak jsou zcela přirozené obavy o jeho vliv na nejvýznamnější české politiky.

Radovan Vítek

Jak je výhodné ve velkém obchodovat s realitami, dokazuje druhý nejbohatší Čech Radovan Vítek. Muž, jehož jmění se aktuálně pohybuje na cifře 99,9 miliard korun, zažívá i v roce 2020 významný nárůst svého podnikání, a to konkrétně o 14,3 %. Vítek údajně na počátku své kariéry začal podnikat s penězi svých rodičů, které vložil do investičních fondů.

Obchod s akciemi však nestojí za jeho miliardovými majetky. Byl to trh s nemovitostmi, jehož kapitál získal velmi kontroverzní cestou, kdy převzal bohaté a tradiční bytové družstvo Včela. Vleklé spory o šest miliard korun s družstevníky rozhodl soud ve prospěch Radovana Vítka. Peníze z družstva Včela se staly základem pro vytvoření jeho veleúspěšného realitního impéria Czech Property Investments.

Největší úspěch slavil v roce 2009, kdy paradoxně vypukla velká ekonomická krize. Vyčkával, až český trh s realitami opustí zahraniční firmy, a následně nakoupil pozemky a nemovitosti ve výši sedmi miliard korun. Postupně ovládl významnou realitní firmu Orco. Svoje jmění raketově navyšuje vzhledem k cenám nemovistostí po celé Evropě, kde Vítek v současnosti působí.

Daniel Křetinský

Třetí v řadě je zároveň asi nejviditelnější tvář českého podnikatelského rybníčku. Ten samozřejmě v rámci svých aktivit výrazně přerůstá a stále se rozvíjí. V roce 2020 zaznamenaly jeho podnikatelské aktivity nárůst o 17,2 %. Jeho hlavními zdroji příjmů jsou energetika a průmysl.

Cizí mu však nejsou ani média, ať už jde o francouzský Le Monde, či český vydavatelská dům Czech News Center, kde vychází Blesk, Reflex a deník Sport. S tím souvisí také jeho aktivita na poli sportu. Vlastní totiž nejúspěšnější český fotbalový klub AC Sparta Praha.

V posledních letech se v podnikatelských výšinách velmi vhodně doplňují s nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem. Zda v tom hraje roli fakt, že je partnerem jeho dcery Anny, je pouze bulvární spekulace.

KAM DÁL: Letecké bitvy nad naším územím. Opomíjená kapitola dějin stála životy stovky Čechů.