Hrušky, jablka i švestky: ta pravá domácí povidla zvládnete jednoduše i v malé kuchyni

Švestková povidla by neměla chybět v žádné spíži
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pamatujete na lívance s domácími povidly, které nám dělaly babičky, když jsme k nim přijeli na prázdniny? Nemusela to být vždycky povidla švestková, vynikající jsou i hrušková nebo jablková. Možná byste si je dali i dnes, ale ta kupovaná prostě nejsou taková jako ta domácí. Není nic jednoduššího než dozrávající jablka a hrušky zpracovat právě na povidla… 

Výroba povidel je mnohem jednodušší, než bychom si mohli myslet. A je jedno, jestli se rozhodneme pro povidla jablečná, hrušková nebo švestková. Chce to jen trochu času, odhodlání a několik ingrediencí. Pak už budeme jen sledovat, jak v hrnci vznikají a voní ta pravá domácí povidla. 

Zpracujte hrušky do poslední

Na ta hrušková stačí pouze právě hrušky, cukr, trochu octa, hřebíčky a vanilkový cukr. Víc ingrediencí není potřeba. A postup? I ten je stejně jednoduchý. Hrušky oloupeme, vykrájíme z nich jádřince a takto upravené je nakrájíme na poměrně malé kousky, které nasypeme do hrnce a podlijeme vodou. Hrušky vaříme asi dvacet minut - za tu dobu budou už rozvařené. Do této “kaše” v tuto chvíli přidáme ostatní přísady, tedy vanilkový cukr, drcený hřebíček a lžíci octa.

V tuto chvíli směs přendáme do pekáče a vložíme do trouby, kde si pobudou několik hodin při teplotě kolem 100 °C. Během šesti hodin (nebo při vyšším obsahu vody je potřeba o něco delší čas) nabudou povidla tu správnou hustotu a budou v podstatě hotová.

Do sklenic a zavařit

Zahuštěnými povidly naplníme nové nebo čistě vymyté sklenice, důkladně je zavíčkujeme a buď je můžeme sterilovat při teplotě 80 °C půl hodiny nebo dáme naplněné sklenice vychladnout víčkem dolů. Jakmile jsou povidla vychladlá, zkontrolujeme, zda víčka důkladně přilnula ke sklenicím, a můžeme je uklízet do spíže a těšit se na jejich využití.

Obměny hruškových povidel

Hrušková povidla můžeme zkusit také obměnit například tím, že místo octa použijeme půl lžičky kyseliny citronové a hřebíček doplníme ještě skořicí podle chuti. Pokud chceme dosáhnout opravdu vynikající chuti, určitě neuškodí lžíce rumu.

Jablečná povidla

Prakticky stejným postupem uvaříme také povidla jablečná. Jablka opět oloupeme, zbavíme jádřinců a rozvaříme. Dokořeníme stejně jako povidla hrušková, můžeme použít i třtinový cukr. Jeho potřebné množství ale raději řídíme podle sladkosti jablek, protože různé odrůdy mohou vyžadovat jiné doslazení. Stejně jako hrušková povidla je nutné i rozvařená jablka zahustit. Můžeme využít buď výše popsaný časově náročnější způsob, kdy použijeme troubu, nebo povidla svaříme v kastrolu - tady jde sice o kratší čas, ale musíme rozhodně počítat s tím, že je budeme muset po celou dobu míchat.

Další postup je opět stejný jako u povidel hruškových. Tedy do sklenic, zavíčkovat a zavařit nebo nechat vychladnout.

A samozřejmě švestky…

Stejně jako minulé dva druhy povidel připravíme i ty nejklasičtější - švestková. V tomto případě je potřeba švestky nejprve umýt, vypeckovat a rozemlít. Další postup už je stejný jako u dalších druhů povidel. Umleté švestky vaříme asi tři čtvrti hodiny, pak je okořeníme (místo octa můžeme použít citron) a pak za stálého míchání necháme zahustit.

Ať už se rozhodneme zpracovat na povidla jakékoliv ovoce, není potřeba se tohoto postupu bát. A chuť, kterou vykouzlíte, bude určitě obdivovat celá rodina.

KAM DÁL: Krutý vrah Hubert Pilčík řádil v padesátých letech v pohraničí. Jeho hlavu mají nyní v Ústavu soudního lékařství.