V areálu Vrchbělá na Mladoboleslavsku vznikne Svět záchranářů

Záchranáři budou mít svůj "svět"
 

V areálu Vrchbělá v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku vznikne Svět záchranářů. Nechá jej vybudovat Středočeský kraj, kterému patří zdejší pozemky. Sloužit bude především pro vzdělávání dětí i celých rodin, ale i týmů záchranných složek. 

Svět záchranářů by mohl být v roce 2023, nyní má hejtmanství studii a v nejbližší době chce vypsat tendr na zpracování projektu, řekla při oficiálním zahájení přípravy stavby středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Jak poznat rizika? 

Stavba bude podle odhadů stát kolem 200 milionů korun, kraj chce kromě vlastních peněz využít i evropské dotace a peníze od státu. Jeho součástí bude například dopravní hřiště či stanoviště věnovaná záchranářům, policii a hasičům. Lidé se zde dozví, jak se zachovat třeba při dopravní nehodě či povodních, jak poskytovat první pomoc, jak rozpoznávat rizika, například při sjíždění řeky, plavání a podobně. Jako instruktoři zde budou pracovat členové záchranných složek.

Vyrostě i druhý areál

Areál je v bývalém vojenském prostoru Ralsko a Svět záchranářů vznikne na brownfieldové lokalitě. Proti dříve uvažované stavbě areálu u Lysé nad Labem vystupovali ochranáři přírody, v lokalitě je podle nich vzácný mokřad. Druhý Svět záchranářů, na opačné straně kraje, plánuje hejtmanství postavit v Zaječově na Berounsku, ale zřejmě až po dokončení projektu ve Vrchbělé. "Areály budou sloužit i okolním krajům," uvedla Pokorná Jermanová.

Inspirace Karlovými Vary

Podle ní se hejtmanství inspirovalo Světem záchranářů v Karlových Varech, kde je o zážitkové vzdělávání velký zájem. Fungují v něm vzdělávací programy uzpůsobené různým věkovým kategoriím dětí a mládeže, pořádají zde také akce pro veřejnost a například i příměstské tábory.

Rekreační areál Vrchbělá, který nechalo vybudovat dřívější vedení kraje, funguje od roku 2016. Jeho součástí je in-line dráha, lanové centrum, dětská zoo, hřiště, rozhledna nebo hotel s restaurací, jehož prostory budou případně sloužit i návštěvníkům Světa záchranářů.

KAM DÁL: Babí léto na zahradě: Těšit se můžete na záplavy ovoce i zázračné bylinky na imunitu

Klíčová slova: