Má váš pes problémy se sluchem? Otestujte ho doma dřív, než vyrazíte k veterináři

Ještě nedávno se mohl uštěkat, když uslyšel zvonek, a dnes nehne ani brvou?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Také si stále častěji říkáte, že ten pes snad špatně slyší, jelikož už poněkolikáté nepřišel na vaše zavolání? Většinou bývá na vině špatná poslušnost psa, ale co když váš čtyřnohý přítel opravdu začíná mít problémy se sluchem? Mnohé napoví už to, že pes udělá například po vašem povelu úplně něco jiného. Nad tím je dobré se zamyslet a uvědomit si možné souvislosti.

Jednoduché vyšetření psa, které může odhalit zhoršení jeho sluchu, můžete provést i v domácích podmínkách, a to i přesto, že nemáte potřebné vzdělání.

První ze zkoušek - povel "na"

Každý pes zná tento povel nebo alespoň jeho alternativu, která říká, že přijde nějaká dobrota. Zkuste proto psa ponechat v jedné místnosti nebo k němu nepozorovaně přistoupit zezadu a vydejte hlasitě povel "na". Pokud se pes otočí nebo přiběhne z jiné místnosti, je pravděpodobně vše v pořádku.

Další zkoušky - rámus a zvonek

Jestliže máte podezření, že váš pes neslyší, vyčkejte, až si vás nebude všímat nebo usne, a pokuste se udělat jakýkoliv hlasitý zvuk, který by měl pes za normálních okolností jasně zaznamenat. Vezměte si třeba pokličku a vařečku a v blízkosti psa nejdříve opatrně bouchněte. Myslete na to, že pes může slyšet dobře, tak ho nevylekejte. Pokud neuslyší, bouchněte silněji.

Ještě nedávno se mohl uštěkat, když uslyšel zvonek, a dnes nehne ani brvou? Důvodem může být určitě i stáří a větší unavenost psa, ale zrovna tak to mohou být zmiňované problémy se sluchem. A ještě jedna věc - pokud pes špatně slyší, začne někdy víc štěkat. Je to ostatně stejné jako u lidí. Jakmile se neslyšíte, začnete mluvit hlasitěji. Pes je najednou víc sám se sebou, neslyší okolní zvuky, a tak se může i trochu nudit. Proto může při komunikaci s vámi častěji používat vynucovací štěkání.

Sluch vašeho psa můžete otestovat různými povely, rámusem, bouřkou i zvonkem.

Vše může s jistotou potvrdit jen veterinář

Pokud váš pes dříve špatně snášel letní bouřky a ohňostroje, u kterých co nejrychleji vyhledával nejbližší skrýš, pokud hrdelně vyl na projíždějící hašiče nebo reagoval na plačící dítě a nyní nic z toho rázem nedělá, s návštěvou veterináře rozhodně neváhejte.

Vaše podezření může potvrdit nebo vyvrátit totiž jedině veterinář. Proto pokud máte obavy, návštěvu rozhodně neodkládejte. Vyšetření pro psy nebývá bolestivé a trvá zhruba půl hodiny. Sedativa ani anestetika nejsou obvykle zapotřebí a přistupuje se k nim jedině v případě, že je pes velmi neklidný. Vyšetření stojí zhruba dva tisíce korun, ale alespoň budete mít jistotu.

Preventivně zapojujte i neverbální projevy

Není špatné myslet na tuto možnost raději i preventivně. Také lidé ve stáří špatně slyší, takže pravděpodobnost, že se hluchota, nebo alespoň částečná hluchota, bude týkat rovněž vašeho psa, není zase tak zanedbatelná. Proto při cvičení již od štěněte používejte i povely řečí těla.

Pokud například chcete, aby k vám pes přišel, naučte ho to jak povelem "ke mně", tak neverbálním povelem, při kterém si stoupněte do pozoru a rukama střídavě upažujte a vzpažujte. Povel je pochopitelně jen na vás, jen musí být viditelný z větší vzdálenosti.

KAM DÁL: Starý pes si zaslouží péči. Pozor je třeba dávat na nemoci, ale i zvláštní stravu.

Klíčová slova:
pes