Legendy a paranormální jevy. Nejstrašidelnější hřitovy a dům plný pověstí

Najdou se odvážní, kteří hřbitov navštíví i v noci
 

Léto pomalu končí, ale víkendové výlety jsou každý týden aktuální. Kdo není zrovna dvakrát lačný po hradech, městech a památkách, může zvolit poněkud mysterióznější variantu. Tou jsou bezesporu děsivá místa, kterých je v České republice více než dost. O kterých je řeč? 

Zažít to na vlastní kůži je zcela jiný pocit než si o tom jen číst. Řeč je o děsivých místech, kolem kterých vzniká tolik šílených povídaček, že na nich snad něco musí být. Pojďme si některá místa České republiky, jež jsou jen pro odvážné, ve stručnosti popsat a třeba to bude ideální inspirace pro dobrodružnou cestu... 

Noutický hřbitov

Několik odvážných návštěvníků označuje noční návštěvu noutického hřbitova za jeden z nejděsivějších zážitků svého života. Každý hřbitov má v nočních hodinách strašidelnou atmosféru, ale tento případ je v mnohém unikátní. Jak by vám bylo, kdybyste mezi náhrobky zaslechli nářek a zoufalý křik? Kolem jenom tma a do ticha se ozve dětský pláč. Skuhrání osob, které nejsou vidět, způsobí mráz po zádech. I ten nejzatvrzelejší realista zbledne a začne se sám sebe ptát: Tady opravdu straší? 

Jeden z důvodů, proč se po soumraku někteří místní obyvatelé hřbitovu vyhybají obloukem, je záhadný pohyb hrobů. Mnoho svědků vypovídá, že při noční návštěvě zaslechli zvuk připomínající odsunutí kamenné desky. Neexistuje žádný zvukový ani obrazový záznam, který by potvrdil nebo vyvrátil samovolné pohyby náhrobků.

Strašidelný Faust

Budova na pražském Karlově náměstí. Samozřejmě nejvíce je dům spojen se jménem doktora Fausta. Legenda o muži, který se upsal ďáblu, aby se nakonec propadl do pekel, bylo dílo romantismu v literatuře. Díky alchymistické historii domu na Karlově náměstí se tak nelze divit, že se právě tato legenda zabydlela na tomto místě. 

Těch důvodů, proč se příběh doktora Fausta usídlil právě zde, bylo víc. Ať už šlo o bratrovraždu kvůli nalezenému pokladu někde v útrobách domu v 16. století, či nález cenných nástěnných maleb, údajná přítomnost bájného plamene a dozdívaný otvor, kudy se mohl protáhnout dospělý muž, těch okolností, které nahrávaly této legendě, je a bylo hned několik. Podle pověsti se v podzemí také nachází tajné chodby, který by měly vést až na Novoměstskou radnici.

Strašidelné Velhartice

Na Šumavě se nachází hrad Velhartice, který sám budí respekt a pozornost těch, kteří ho navštíví. Opravdu strašidelné místo však najdete jen kousek od tohoto hradu, jenž pochází ze 13. století. Jedná se o velhartický hřbitov, kde se nachází hřbitovní kostel sv. Máří Magdaleny.

Ten je opředen nejednou záhadou a tajemstvím. Jeden takový děsivý příběh vypráví o mladé dívce, kterou zde v noci navštívil její milý, v tu chvíli už mrtvý. Není tak náhoda, že se ona legenda stala pravděpodobně předlohou pro Karla Jaromíra Erbena a jeho Svatební košili.

Nejenom příběhy budí strach a pozornost. Omítka zmíněného hřbitovního kostela totiž odhaluje dívčí obličej, a to i přesto, že byla zeď několikrát za svoji existenci opravena. Chcete se tak pokusit komunikovat s mrtvými či si prostě jenom ověřit, že jde o obyčejný hřbitov? Cíl výletu máte jasný…

KAM DÁL: Smog, před kterým nebylo úniku. Vraždil tisíce bezbranných občanů Londýna.

 

Klíčová slova: