Jágrová: Stoupá i počet nakažených v nejrizikovější skupině, opatření proti koronaviru budou přísnější

V hlavním městě budou platit přísnější pravidla
 

Avizované zpřísnění opatření proti šíření koronaviru v Praze vysvětlila ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová nárůstem nových případů v hlavním městě za poslední týden, kdy bylo zjištěno 726 nakažených. Jde tedy o stovku lidí denně, což považuje za alarmující.

Ve čtvrtek přibylo 168 nemocných, 68 z nich jsou lidé ve věku 20 až 29 let. Sice pomalu, ale stále stoupá i počet nemocných v nejrizikovější skupině starších nad 65 let a počet nemocných s potřebou hospitalizace, uvedla.

Nejvíc se nemoc šíří mezi dvacetiletými až třicetiletými, hygiena proto podle Jágrové přistoupila k omezení provozu barů mezi půlnocí a šestou hodinou ráno, a to od 9. září. Mezi školáky jsou podle Jágrové počty nakažených v jednotkách.

Jde hodně o cizince

Velký podíl nově nakažených nyní v Praze podle Jágrové tvoří cizinci. Ve čtvrtek jich bylo 38 ze 168 nahlášených případů. „Částečně jsou to turisté, částečně agenturní zaměstnanci s 90denními vízy,“ uvedla. Jde podle ní o lidi z celé Evropy, přičemž zastoupení turistů a zaměstnanců je zhruba půl na půl.

Kvůli epidemii nového typu koronaviru bude v Praze povinné nosit roušky v obchodech a nákupních centrech od 9. září. Od stejného data bude nutné od půlnoci do 06:00 uzavírat provozovny stravovacích služeb. Od 14. září budou povinné roušky ve společných prostorech škol. Povinné zůstane nošení roušek v hromadné dopravě, ve všech vnitřních prostorách nádražních budov i na Letišti Václava Havla. Povinné nošení roušek v celém Česku se vrátilo 1. září při cestách hromadnou dopravou, při návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení.

Od 1. března, kdy se objevily v Česku první případy nákazy koronavirem, bylo v Praze zaznamenáno 5 470 nakažených. Většina onemocnění je podle Jágrové bezpříznaková nebo s lehkými příznaky.

KAM DÁL: Koronavirus jako strašák školáků: Jak posilovat imunitu v kolektivu proti neznámým virům a bakteriím,