Babiš: Plaga má zjistit, zda učitelé v Praze chtějí respirátory. A co si takhle brnknout, kluci?

 

Vláda pověřila ministra školství Roberta Plagu, aby zjistil u pražského primátora Zdeňka Hřiba, zda by učitelé v hlavním městě měli zájem o dodávku respirátorů. Sdělil premiér Andrej Babiš. V Praze je podle něj současná situace s výskytem koronaviru nejhorší, jako jediná je na mapě okresů podle rizika nákazy v oranžové barvě. A to je takový problém si zavolat, fakt je kvůli tomu potřeba svolávat tiskovku?

Do dalších regionů by nabídka respirátorů pro učitele šla v případě, že budou mít na takzvaném semaforu též oranžovou, dodal předseda vlády. Kabinet a Rada vlády pro zdravotní rizika podle Babiše rovněž řešily, jak ochránit učitele, aby v případě výskytu onemocnění covid-19 nemuseli do karantény a výuka ve školách tak nebyla narušena.

Nemá na nikoho číslo?

„Nechceme nikomu nic nařizovat, proto vláda pověřila ministra Plagu, aby zjistil u primátora Hřiba, jestli by učitelé v hlavním městě měli zájem o dodávku respirátorů. V Praze je teď situace nejhorší. Stejná nabídka půjde do dalších regionů v případě, že budou mít na semaforu oranžovou barvu,“ napsal. To je pech, na pana Babiše zřejmě každý číslo má, ale on nemá na nikoho. Na druhou stranu, kdyby si kluci zavolali, celá exhibice před kamerami by už neměla valný smysl.

V Praze zůstaly kvůli onemocnění pedagogů po prázdninách uzavřené například ZŠ profesora Švejcara v Praze 12, ZŠ waldorfská v Jinonicích a Fakultní ZŠ Ped FUK v Praze 13. Třídy nebo celé školy jsou uzavřeny též v dalších krajích. Týká se to například Benešovy základní školy v Doudlevcích v Plzni nebo zlínské mateřské školy na Kútech.

KAM DÁL: Jak je to s mytím dětí? Příliš časté koupání pro ně může být nebezpečné.