Neničte si nože: péče o ně je stejně důležitá jako jejich výběr. Lze je uchovat kvalitní dlouhá léta

K noži patří i kvalitní ocílka
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Každý kuchař by jistě potvrdil, že nože a jejich kvalita jsou v tomto řemesle nebo snad spíš umění základem. Nejde ale jen o to koupit si ten správný, ale také o něj umět správně pečovat. Ostatně kvalití péče o nůž zachová v dobrém stavu i ten, který máme v běžné domácnosti. Jen se to naučit…

Jedním z hlavních bodů, které odborníci i výrobci nožů opakují stále dokola, je upozornění, že nože jednoduše nepatří do myčky nádobí - tedy pokud se o ně chceme dobře postarat a záleží nám na jejich životnosti.

Co se s nožem může stát v myčce?

Jednoduše řečeno se může deformovat. Nejde totiž o krátkodobý pobyt ve vodě, jako když jej myjeme v ruce ať již ve dřezu nebo jej opláchneme pod tekoucí vodou. V myčce nůž pobude hodinu i déle v mokru, a nejen to, ve velmi horké vodě, která má vliv na jeho kvalitu. Dalším rizikem jsou pak chemické přípravky, které se do myček používají a bývají pooměrně agresivní. Takové látky rozhodně nesvědčí ani ostří ani rukojeti nože. Ještě mnohem horší než “jen” mytí v myčce je mytí v myčce společně s dalšími příbory a noži v jednom koši. Pokud se při mytí nože navíc mohou dotýkat ostatního nádobí, můžeme si být jisti, že to nebude trvat dlouho a budeme se divit, kam se ztratilo ostří.

Jak tedy správně mýt nože?

Podle toho, co jsme se dozvěděli výše, není vhodný delší pobyt ve vlkhém prostředí, v horké vodě nebo kontakt s chemickými prostředky či dalším nádobím a příbory. Proto pro jejich údržbu zvolíme pravý opak. Po použití je jednoduše opláchneme pod proudem vlažné vody a osušíme. To je vše - nože zůstanou dlouho jako nové.

Dejte si pozor, na čem krájíte

Pokud se trochu zamyslíme, je to pochopitelné. Při krájení přejíždí ostří nože i po podložce, na níž máme krájené suroviny položeny. Proto i prkénku musíme věnovat náležitou pozornost. Tady je dobré připomenout, že prkénko je vlastně malé prkno, tedy kus dřeva. A taková podložka také nožům nejvíce vyhoduje a je k nim nejšetrnější. Asi každý, kdo se jen trochu zamyslí, sám uváží, že nechat ostří nože přejíždět po skleněných nebo dokonce kamenných “prkénkách” není vhodné. Jistou alternativou by mohly být ještě umělohnotné podložky.

Dbejte na ostření nože

Na ostření nože je nutné používat k tomu určený nástroj, tedy ocílku. Ta by podle rad odborníků i podle logického uvážení měla být z tvrdšího materiálu než samotný nůž a samozřejmě také kvalitní. Koupíme ji ve stejném obchodě jako samotné nože a rozhodně není žádnou ostudou nechat si při jejím výběru poradit. Jen kvalitní ocílka nám může pomoci udržet nůž v dobrém stavu po mnoho let.

A nakonec ukládání

Koupíme-li si skutečně kvalitní nůž, musíme také myslet na to, kde bude uložen. Jestliže jej totiž jen tak “odhodíme” do přihrádky spolu s dalšími noži a příbory, můžeme na svoji investici okamžitě zapomenout. Ostří potřebuje svoje místo a hlavně je nutné zamezit jeho kontaktu s dalšími kovovými předměty, aby se neztupilo. Proto můžeme využít třeba magnetické lišty, které spolehlivě přidrží nože na svém místě bez kontaktu s ostatními, nebo například moderní dřevěné bloky, v nichž má každý nůž svoje vlastní místo.

Pečujme o kvalitu

Bez nožů se v kuchyni neobejdeme a čím kvalitnější jsou, tím lépe se s nimi pracuje. Proto se jistě vyplatí do nože investovat, ale pak se také musíme postarat o to, abychom peníze doslova nevyhodili zbytečně oknem. Při správné péči můžeme mít nože prakticky na celý život.

KAM DÁL: Panenská královna bez dětí a bez manžela. Alžběta I. byla ve skutečnosti mužem, tvrdí jedna teorie.