Kontaktní gril: Co byste o něm měli vědět a jak vybrat správný model?

Grilovací plochy z nekvalitního materiálu mají výrazně kratší životnost a zároveň u nich hrozí připékání jídla
  |  Komerční sdělení

Češi grilování milují. Dokonce by se dalo říct, že: „Kdo negriluje, není Čech!“ - ale ne vždy je možné nebo vhodné použít klasiku v podobě grilu na dřevěné uhlí. Naštěstí se nabízí i další možnosti, jak si připravit jídlo stejně chutně, a dokonce zdravěji a bez zbytečné námahy. V posledních letech strmě stoupá popularita kontaktních elektrických grilů, které jsou jako stvořené pro grilování v domácím prostředí. Pokud po stolním zařízení pokukujete, seznamte se s jeho přednostmi.

Jak kontaktní gril funguje a jaká jídla na něm připravíte?

Grilování potravin na kontaktním grilu probíhá na principu přímého kontaktu s grilovacími deskami. Ty jsou vytápěny spirálami, které jsou integrovány pod jejich povrchem. Většina modelů  nabízí dvě různé polohy grilování – uzavřenou a otevřenou. Bohatou nabídku základních i velmi sofistikovaných přístrojů najdete například na Alza.cz. Jaký kontaktní gril nakonec zvolíte, je otázkou preferencí a rozpočtu.

Výhodou grilování s příklopným víkem je rychlejší dosažení požadované teploty a důkladnější propečení dané potraviny (tuto možnost oceníte především v případě vyššího steaku či masa s kostí). Rozložením zase získáte větší plochu pro grilování většího množství potravin.

Na kontaktním grilu hravě připravíte veškeré potraviny, které se běžně grilují na jiných typech grilů – maso všeho druhu, zeleninu i pečivo.

Jsou kontaktní grily vhodné pro použití v interiéru?

Jak již zaznělo v úvodu, kontaktní grily svou koncepcí ke grilování v teple domova doslova vybízí. Samozřejmě s výjimkou hrstky modelů, které jsou určeny pro venkovní použití. V domácích podmínkách spotřebič využijete i jako zapékač a opékač.

Proč je příprava jídla na kontaktním grilu zdravější než přímé grilování?

V prvé řadě je vhodné podotknout, že ani grilování na kontaktním grilu nemusí být vždy šetrné. Dojde-li např. k úplnému spečení masa, vytvoří se v něm některé karcinogenní látky. V případě optimálního propečení je proces naopak mnohem ohleduplnější. Během přímého grilování (tzn. grilování, kdy je jídlo umístěno přímo nad žárem) dochází ke vzniku karcinogenních látek vždy. Konkrétně polycyklických aromatických uhlovodíků, a to při odkapávání tuku do ohně.

Jak je to s čištěním a údržbou?

Čištění kontaktního grilu není nijak náročné. Vždy je nutné očistit grilovací desky a misku, do které  odtékají tekutiny z připravovaných potravin. Dojde-li během přípravy jídla ke znečištění dalších částí spotřebiče, samozřejmě je vhodné vyčistit i ty. Snadnější údržbu nabízí modely s vyjímatelnými kontaktními deskami a miskou – komponenty lze uložit do myčky a nechat ji, aby je zbavila nečistot.

Hledá se kontaktní gril zn. Ideál aneb Nejdůležitější kritéria výběru

Netušíte, od čeho se při výběru kontaktního grilu „odpíchnout“? Než se pustíte do porovnávání vlastností jednotlivých modelů, ujasněte si, v jaké kategorii zalovíte. Zdaleka nejlevnější jsou grily pro domácí použití. Jejich cena začíná na několika stech korunách, mají kompaktní rozměry a poměrně nízký výkon.

Pomyslný zlatý střed představují o něco dražší „poloprofesionální“ kontaktní grily. Oproti levnějším modelům disponují obvykle větší plochou i výkonem. Bývají variabilnější a nabité funkcemi, díky kterým je příprava jídla mnohem příjemnější.

Na vrcholu nabídky najdete profesionální kontaktní grily, které jsou díky velkým grilovacím deskám jako stvořené pro přípravu většího množství jídla.

Jaký zvolit příkon?

Čím větším výkonem přístroj disponuje, tím rychleji dosáhne požadované teploty a současně dokáže vyvinout teplotu vyšší než méně výkonné modely. V praxi však nehraje roli pouze samotná hodnota výkonu, ale především poměr výkonu a velikosti plochy. Obecně platí, že na grilu s výkonem pod 1 000 W dobrý steak nepřipravíte. Ideální jsou modely s výkonem nad 2 000 W.

Véčkový vs. volný příklop

U většiny levnějších modelů je horní deska spojena s dolním kloubem, který neumožňuje výškové nastavení. V případě tohoto řešení hrozí nerovnoměrné propečení pokrmů. Mnohem praktičtější je tzv. volný příklop – kromě toho, že umožňuje nastavení výšky příklopu, je díky němu možné desky zcela rozevřít a zdvojnásobit celkovou plochu.

Typ povrchu pečicí desky

Grilovací plochy z nekvalitního materiálu mají výrazně kratší životnost a zároveň u nich hrozí připékání jídla.

Současným standardem je teflon, jehož výhody spočívají v cenové dostupnosti a dobré nepřilnavosti. Bohužel se snadno poškrábe a ztrácí původní vlastnosti.

Vynikající nepřilnavostí a dobrými tepelnými vlastnostmi se chlubí keramické desky. Oproti deskám z teflonu jsou dražší a křehčí.

Hladká, nebo žebrovaná plocha?

Hladkou plochu oceníte při přípravě menších kusů masa či zeleniny, žebrovanou při grilování větších kusů masa a steaků – žebrování brání nežádoucímu dušení a vytváří na surovině charakteristickou kresbu.

Speciální funkce

U levnějšího přístroje si můžete o širokém spektru funkcí nechat zdát. Pokud si za kontaktní gril připlatíte, získáte např. možnost individuálního nastavení teploty pro každou desku zvlášť, množství předpřipravených grilovacích programů apod.