S kuchyňským robotem je příprava jídla zábavnější. Jaký přístroj zvolit?

Kvalitního robota jistě oceníte
  |  Komerční sdělení

Žijeme v uspěchané době a neradi ztrácíme čas zbytečnostmi. Platí to i v kuchyni, kde nás nejvíce zdržují tzv. přípravné práce. Na mysli máme hnětení těsta, strouhání či krouhání zeleniny, šlehání bílků, mletí masa a mnohé další procesy. Abychom se zmíněným činnostem vyhnuli, jsme ochotni upustit od původního plánu a zvolit jiný, jednodušší recept. Přitom vše hravě zvládá kuchyňský robot. Pokud ho ještě nemáte, udělejte pro něj místo. Stane se vaším nejlepším přítelem a na přípravu pokrmů všeho druhu díky němu přestanete pohlížet jako na nutné zlo.

Aby vám kuchyňský neboli multifunkční robot dobře sloužil, musíte si vybrat správný model. Což, s ohledem na velmi rozsáhlou nabídku (koukněte např. na Alza.cz), není úplně jednoduché. Jednotlivé spotřebiče se liší technickými parametry i účely, pro které jsou určeny. Proto než přistoupíte k samotnému výběru, hledejte odpovědi na několik základních otázek.

Ujasněte si, jak často a k čemu budete přístroj používat, ale také počet osob, pro které obvykle kuchtíte. Poměrně důležitým kritériem je také velikost – některé modely jsou velmi robustní a zabírají na kuchyňské lince spoustu místa.

Důležité parametry a funkce

Vybírat kuchyňský robot na základě sympatií není právě dobrý nápad. Pochopitelně chcete, aby spotřebič zapadl do stávajícího prostředí kuchyně a svým designem lahodil vašim očím – správné parametry jsou přesto na prvním místě. Zaměřte se především na:

  • výkon a maximální dobu, po kterou může přístroj bez přestávky pracovat,
  • počet rychlostních stupňů (čím více, tím lépe pro vás – kvalitní přístroj vám umožní vybrat optimální rychlost otáček s ohledem na specifické vlastnosti surovin),
  • systém míchání (moderní roboty disponují tzv. planetárním systémem, který míchá efektivněji než starší středový systém),
  • objem mísy,
  • kvalitu použitých materiálů (kovové a nerezové roboty mají obvykle mnohem delší životnost),
  • hmotnost a rozměry.
  • Dražší kuchyňské roboty nabízí pokročilé funkce (např. automatické rozpoznávání množství suroviny) a mnohem bohatší příslušenství (tzn. více nástavců).

Opravdu potřebujete kuchyňský robot?

Možná se vám po přečtení běžných funkcí typického kuchyňského robota protočily panenky a bojíte se, že vám bude mašinka ležet ladem. Nevadí, zvažte pořízení jiného spotřebiče – mixéru, šlehače či smoothie makeru. Oproti robotům jsou cenově dostupnější a skladnější. Možnosti jejich využití však nejsou ani zdaleka tak pestré.

Kuchyňský robot nabízí takříkajíc vše pod jednou střechou. Multifunkční spotřebič funguje jako mixér i šlehač a v případě některých modelů také jako odšťavňovač, drtič obilí, přístroj na výrobu zmrzliny či hranolek. A některé modely toho zvládají ještě mnohem více.

Měli byste vědět, že:

  • Dostatečně výkonný kuchyňský robot je dříč, který si poradí i s velmi těžkým těstem, ušlehá tuhý sníh a s pomocí k tomu určeného nástavce nastrouhá zeleninu.
  • S kuchyňským robotem se vám už nikdy nestane, že něco nerozmícháte důkladně a stejnorodě.
  • Pořídíte-li si kuchyňský robot od renomovaného výrobce, s trochou štěstí vám bude věrně sloužit až do konce života. Předpokladem dlouhé životnosti je silná, celokovová konstrukce. Výrobci jsou si často kvalitou svých produktů natolik jistí, že na ně poskytují prodlouženou záruku.
  • Na první pohled zabírá více prostoru než menší spotřebiče, ale protože jich mnoho zastane, v konečném důsledku místo šetří. Navíc vypadá tak dobře, že z něj uděláte chloubu kuchyně.

Resumé? Pokud toužíte po pomocníkovi, který se bez vašeho přičinění postará o široké spektrum činností, s pořízením kuchyňského robota neváhejte.