Vyplatí se koupě pračky se sušičkou LG?

Na kombinované pračce se sušičkou lze nalézt řadu pozitiv i některá negativa
  |  Komerční sdělení

Praní, sušení, žehlení: nekonečný koloběh, kterého není ušetřena prakticky žádná domácnost. Naštěstí jsou v dnešní době k dispozici technické prostředky, které nám jej ulehčují. Těmi základními jsou samozřejmě pračka a sušička. Je ale pověstnou otázkou za milion, zda je lepší pračka se sušičkou nebo zvlášť. Jako obvykle pak na ni neexistuje jednoznačná odpověď, obě řešení mají zkrátka svá pro i proti a každá domácnost musí zvážit, co z toho v jejím konkrétním případě převažuje.

Je proto namístě seznámit se s vlastnostmi praček se sušičkou a základními pravidly jejich výběru. Vlastní výběr pračky se sušičkou, třeba na Alze, už tak bude jednodušší.

Jak funguje pračka se sušičkou?

Již podle názvu lze snadno odhadnout, co pračka se sušičkou LG umí. Kromě praní zvládá prádlo i sušit. Principy obou činností nejsou nikterak složité. Při praní je využíváno otočného bubnu, ve kterém proniká do prádla voda s práškem, a ve ždímací fázi je voda i s nečistotami odváděna pryč.

Sušička zase využívá horký vzduch, který z prádla odstraňuje vlhkost. Vzniklá pára je potom buď odváděna ze sušičky pryč (tzv. ventilační sušička), anebo voda zkondenzuje v k tomu určeném prostoru (kondenzační sušička). Set pračky se sušičkou tedy umí oboje, prát i sušit.

Co je lepší, pračka se sušičkou, nebo zvlášť?

Na kombinované pračce se sušičkou lze nalézt řadu pozitiv i některá negativa. První výhodou je samozřejmě úspora místa, neboť v bytě nejsou umístěny dva velké spotřebiče, ale jen jeden. Navíc samozřejmě není třeba prádlo z jednoho do druhého přendávat. Za zmínku stojí i fakt, že pořídit lze pračku se sušičkou levně, alespoň v porovnání s nákupem dvou samostatných spotřebičů. Velkou výhodou je i to, že velkou část prádla ze sušičky není třeba žehlit.

Mezi nevýhody kombinovaného řešení potom patří nižší kapacita v porovnání se standardní pračkou, o něco menší efektivita sušení oproti samostatné sušičce. Dále není možné používat aviváž.

Otázku, zda má smysl pračka se sušičkou, lze tedy odpovědět různě. Podle toho, který parametr je pro zákazníka tím nejdůležitějším.

Jak vybrat pračku se sušičkou?

Stejně jako v případě nákupu samostatné pračky, i u kombinovaného spotřebiče je jedním z prvních posuzovaných parametrů způsob plnění. Jako obvykle lze volit mezi předním a vrchním plněním s tím, že spotřebič s vrchním plněním má menší nároky na prostor. Z tohoto pohledu je důležitá i hloubka pračky se sušičkou. Spotřebiče s hloubkou do 48 cm vhodné do menších prostor jsou označovány jako „slim“.

Kromě pořizovací ceny jsou samozřejmě důležité i provozní náklady, ty určuje především spotřeba energie a vody. Pračky se sušičkou jsou ve většině případů nabízené v energetických třídách A a B. Je dobré si také uvědomit, že stejně jako elektrickou energii, i vodu spotřebovává přístroj jak na praní, tak na sušení. Aby bylo sušení co nejkratší, a tím pádem úspornější, je třeba, aby bylo dosahováno co nejvyšších otáček při ždímání. Z hlediska úspory se hodí i schopnost dávkovat množství vody podle množství prádla.

Obyvatele domácnosti bude jistě zajímat i hlučnost spotřebiče, zvláště v případě, že bude používán ve večerních hodinách nebo naopak brzo ráno. Platí samozřejmě, že čím méně dB vytváří, tím lépe.

Hodit se mohou i nejrůznější doplňkové funkce, jako je odložený start, pojistka pro případ poruchy, která automaticky uzavře přívod vody, nejrůznější parní programy pro odstranění pomačkání apod.

I v případě praček se sušičkou LG (a nejen jich) je na Alze výběr velmi široký. Pokud si tedy myslíte, že kombinovaný přístroj je pro vaši domácnost to pravé, tak s chutí do toho.

Klíčová slova: