Čtyři středočeské okresy v ohrožení: 2. stupeň nákazy koronavirem byl vyhlášen v okresech Beroun, Kladno, Kolín a Praha-východ

 

Ve druhém oranžovém stupni rizika nákazy koronavirem jsou čtyři středočeské okresy: Beroun, Kladno, Kolín a Praha-východ. Hygienici od pondělí nařídí noční omezení provozu v restauracích a barech v celém kraji. Důvodem podle hygieniků je, že v těchto provozovnách se nákaza šíří masivněji než jinde.

Zbývající středočeské okresy jsou v prvním rizikovém stupni. Minulý týden bylo v tomto stupni sedm okresů z celkových 12. Podle Šalamunové má většina lidí nakažených koronavirem žádné nebo lehké příznaky. Počet hospitalizovaných podle ní dramaticky neroste a zatím hygienici neplánují další opatření. V současné chvíli jsou prý plošná opatření dostačující.

Nejvíce nakažených je na Kladensku

Nejvíce lidí s koronavirem v regionu je nyní na Kladensku, jejich aktuální počet překročil dvě stovky. Nejvíce nakažených je z dlouhodobého hlediska v okresech Praha-východ a Praha-západ.

K dnešku zaevidovali středočeští hygienici covid celkem u 3 852 lidí ze Středočeského kraje, od minulého týdne jich přibylo 711. Od počátku epidemie se podle hygienické stanice v kraji vyléčilo 2 520 lidí, 27 lidí s nemocí covid-19 zemřelo, v uplynulém týdnu přibyli dva zemřelí.

Ostatní okresy

Do zeleného stupně pohotovosti, který značí výskyt nákazy bez komunitního přenosu, se nově posunuly regiony napříč republikou s výjimkou slezských. Místo dosavadních deseti je takových oblastí 40. Nejzatíženějšími regiony jsou Praha a Středočeský kraj.

KAM DÁL: Praha zakáže herní automaty a videoloterijní terminály