Společná jízda motorkářů: Událostí dnes podpoří válečné veterány

 

Motorkáři dnes společnou jízdou z Prahy do Luštěnic na Mladoboleslavsku podpoří válečné veterány české armády. Účastníci akce Bikers for Veterans (Motorkáři veteránům) koupí vstupenky přispějí do fondu solidarity, který byl před několika lety založen právě na pomoc válečným veteránům a jejich příbuzným.

Akce se měla konat na konci června, kvůli pandemii koronaviru ji ale pořadatelé odložili na září. Změnit museli i cíl, původně měla jízda skončit ve vojenském muzeu v Lešanech. Náhradním cílem se stalo automuzeum Pelechov v Luštěnicích.

Inspirace Spojenými státy

„Jsme aktivní jezdci na motocyklech a zároveň chceme být prospěšní lidem, kteří se ne vlastní vinou ocitli v těžké životní situaci a kterým chceme pomoci," zdůvodnili nultý ročník charitativní akce pořadatelé na svém webu. Inspiraci nalezli ve Spojených státech, kde jsou akce pořádané na pomoc pro válečné veterány běžnou záležitostí. Cílem je pomoct vojákům, kteří byli zraněni například na vojenské misi v zahraničí.

Vojenský fond solidarity

Pořadatelé se spojili s Vojenským fondem solidarity, kterému získané peníze věnují. Záštitu nad akcí převzala brigádní generálka Lenka Šmerdová, která Vojenskému fondu solidarity předsedá. Účastníci přispějí koupí vstupenky. Výše příspěvku je libovolná, minimálně ale 500 korun. Získají za to originální odznak připomínající konání akce a možnost zúčastnit se setkání v Luštěnicích. 

Úmrti vojáků v Afgánistánu

Vojenský fond solidarity vznikl jako společný projekt ministerstva obrany a Charity ČR v roce 2015 v návaznosti na úmrtí pěti českých vojáků v Afghánistánu. Za cíl si dává poskytnout okamžitou pomoc vojákům a jejich blízkým, když se bez vlastního zavinění ocitnou v těžké životní situaci.

KAM DÁL: Vojtěch: Zařazení Prahy mezi rizika v Německu není překvapivé. Němci vítají naše nová opatření