Druhá vlna Korony je tu, hygienička Jágrová nechce trasovat mladé a zdravé, Babišovy halucinace a Mynářovo podlézání Číně

Vratislav Mynář se svou druhou ženou Alex. Ta mu dělá krásnou ozdobu
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Máme strach o premiéra této země. Andrej Babiš nejspíš žije v jakési nebezpečné halucinaci, když stále tvrdí, že jsme v boji proti novému typu koronaviru nejlepší a všichni se od nás učí. Když blázen šíří nesmysly, které by mohly udělat hodně škody, hodí na něj síť a zavřou na samotku. Co ale udělat s chlapíkem, který je zřejmě nejmocnějším člověkem v zemi? Můžeme se na to vůbec ještě dívat S NADHLEDEM?

  • Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula tvrdí, že „nebyl u toho“, když byly na začátku léta vládou uvolňovány tvrdé restrikce kvůli pandemii koronaviru. Pravda, nebyl hlavním epidemiologem. Ovšem z "trafiky", kterou mu premiér udělil, je zřejmé, že na Andreje Babiše má nesporný vliv. Navíc je profesí epidemiolog a jako takový má povinnost nemlčet, pokud má pochybnosti. Pro některé lidi málem Bůh dnes nedokáže vysvětlit, proč je u nás tak raketový nárůst nakažených COVOD-19. Hranice jsou přitom otevřené takřka v celé Evropě. Už bájné jsou jeho obraty v tom, zda promořovat nebo ne. A dnes? Je z něj prorok, když v rozhovoru pro Idnes prohlásil, že v karanténě může být až milion lidí. To je ale spíš vyvolávání poplašené zprávy než tvrzení založené na faktech. Bez zajímavosti není ani fakt, že se Prymula 17. června zaregistroval coby podnikatel s živnostenským oprávněním na výrobu zdravotnického materiálu, vědu a výzkum, poradenství a vzdělávání. Znovu střet zájmů (psali jsme zde)? Copak má asi tento pán zase za lubem?
  • Už v létě se jistě vědělo, že COVID-19 nezmizí. Bude tu s námi zřejmě napořád a my se s ním musíme naučit žít. A správně operovat s nejrůznějšími opatřeními tak, aby se pokud možno nešířil do rizikových skupin. Věděli to všichni, ovšem nejspíš kromě vlády. Ta si počíná stylem, že i když je u sousedů velká voda a je evidentní, že proud spláchne i náš dům, tak kabinet Andreje Babiše čeká, čeká a stále čeká, dokud nezačne odplavávat nábytek. Když se před pár týdny začala objevovat nová ohniska koronaviru, nedělo se nic. Vlastně ano, vláda zveřejnila jakýsi podivný semafor, který ale nákazu stejně nereflektoval. Místo toho, aby přišla jasná opatření podle jasného plánu, čekali jsme na povodeň. A když začala voda stoupat, teprve se začalo jednat. Důsledkem je to, že máme obrovské denní nárůsty nakažených. A vláda řeší, pan Babiš je najednou pilný jako včelička a vše samozřejmě prezentuje v médiích. Kluk jeden ušatý, maká do roztrhání těla. No, tak jen aby bylo jasno. Vylévat zatopený sklep hrnkem na kafe fakt není moc produktivní.
  • V Ústeckém kraji se dějí věci. Tamní ČSSD totiž nenápadně protlačila na kandidátku do říjnových voleb podnikatele Petra Bendu. Toho Petra Bendu, který byl svého času asistentem Jiřího Paroubka a zakládal s ním neúspěšnou stranu LEV 21. V posledních sněmovních volbách pak byl v Libereckém kraji lídrem kandidátky Dělnické strany sociální spravedlnosti. Neuspěl, tak se vrací. A straně hned daroval milion korun. Ovšem prý to s ničím nesouvisí. A tak teď tu o Budulínkovi...ČSSD se zkrátka ne a ne zbavit lidí, kteří ji v minulosti zrovna neproslavili.
  • Nějak nám hlava nebere prohlášení hlavní pražské hygieničky Zdeňky Jágrové. Pro MF Dnes řekla, že ideální stav je netrasovat „mladé, zdravé a bezpříznakové. Oni nejsou vůbec nemocní, jsou pouze nakažení“. Aha! Takže paní Jágrová pravděpodobně netuší nic o tom, že i když nemáte příznaky, můžete nemoc dále šířit. Paní hygienička by takovéto nesmysly šířit nemusela. Je to stejné, jako kdybychom někomu říkali, že když pijeme v Techtle Mechtle z jednoho brčka, tak se nakazit nemůžeme, že? Možná je riziko nákazy menší, než když ležíte v horečkách a kašlete, ale stále existuje. A mimochodem, když ležím doma v horečkách, fakt potřebuju složitě vytrasovat? 
  • Předseda vlády řeší koronavirus na nejvyšší úrovni a stále si zřejmě ještě myslí, že se od nás svět má učit. „Jdu řešit vir mezinárodně. Naše partnery ve V4 zajímá, jak jsme dosáhli našich úspěchů, jaké jsou naše metody. Jak jsme vybavili teď i hygieniky v Praze počítači. Jak trasujeme, co jinde netrasují. Že neustále tvoříme akční plán. Budu mít prezentací s Powerpointem.“ Za prvé jsme rádi, že je pan Babiš technicky vzdělán. I když bychom spíš řekli v Powerpointu, ale chápeme, že český jazyk není pro českého premiéra silnou stránkou. A za druhé je skvělé, že už mají hygienici počítače! Doteď zřejmě pracovali na kuličkových počítadlech. Mimochodem, jestli jsou obrovské nárůsty nakažených úspěchem, tak to potěš koště. Halucinace jsou diagnóza...
  • Prezidentův kancléř Vratislav Mynář se sešel s čínským velvyslancem v České republice, aby ho ujistil o tom, že Miloš Zeman s cestou Miloše Vystrčila na Tchaj-wan opravdu nemá nic společného, distancuje se od ní, Vystrčila nebude zvát na pravidelné seance na Hrad. V první řadě to pana Vystrčila musí opravdu mrzet, že se nebude dívat na...no, prostě že tam nebude. Mnohem závažnější ale je skutečnost, že jeden z nejbližších spolupracovníků hlavy suverénního státu jde nepokrytě poklonkovat zástupci komunistického režimu, který porušuje lidská práva. Je to nejen nedůstojné, zároveň to také dokazuje, jak moc je Hrad na Čínu navázán a jak moc se bojí jakéhokoli projevu neposlušnosti, který by čínského draka rozhněval. Najde se svatý Jiří, který mu už konečně setne kebuli?

KAM DÁL: Profesor Haluzík: Nasazení inzulinu jde oddálit a cukrovka po čtyřicítce není nic výjimečného.