Praktický průvodce výběrem napařovací žehličky: Vyberte si model, se kterým se budete na žehlení těšit!

Na žehlení hory prádla se možná nikdy nebudete těšit v pravém slova smyslu, ale s moderní napařovací žehličkou ušetříte spoustu drahocenného času
  |  Komerční sdělení

Žehlení považujeme za stereotypní, nezáživnou a v podstatě zbytečnou činnost. Jednu z nejméně oblíbených domácích prací se mnohdy snažíme obejít s tím, že „se prádlo při nošení vyrovná samo“. Jenomže nevyrovná, což ve skrytu duše moc dobře víme. Tedy rozhodně ne natolik, aby získalo původní tvar, jaký mu může bez mrknutí oka vrátit žehlička. Navíc se nabízí i další důvody, proč prádlo žehlit – vysoká teplota žehlicí plochy efektivně eliminuje mikroorganismy, které přežily prací proces. Současně dochází k uzavírání vláken, jež se při praní otevírají, aby pustily nečistoty. Ale jak si žehlení zpříjemnit, aby přestalo být noční můrou? Klíčem je vhodně zvolená napařovací žehlička.

Dejte vale suchému žehlení a začněte žehlit s párou

Na žehlení hory prádla se možná nikdy nebudete těšit v pravém slova smyslu, ale s moderní napařovací žehličkou ušetříte spoustu drahocenného času. Pokud stále používáte klasiku v podobě suché žehličky, pošlete ji do zaslouženého důchodu. Ano, vyznačuje se velmi jednoduchým ovládáním bez nutnosti dalšího nastavení, ovšem ani žehlení s párou není nijak složité. Díky napařovací žehličce již nebudete muset prádlo kropit a dosáhnete daleko lepšího výsledku s vynaložení minimální námahy.

Napařovací žehlička exceluje při žehlení přírodních i umělých materiálů. Oceníte ji především při práci se syntetickými tkaninami, které se mohou na žehlicí plochu suché žehličky snadno přilepit. Ale ještě než přistoupíte k hledání ideálního modelu – třeba v bohaté nabídce spotřebičů na Alza.cz – udělejte si jasno ohledně důležitých parametrů.

Než se pustíte do výběru...

Nabídka napařovacích žehliček je velmi široká a jednotlivé modely nabízí rozličné vlastnosti. Výběr si však můžete usnadnit tím, že se zaměříte pouze na tu část sortimentu, která odpovídá vašim požadavkům ohledně budoucího využití.

Zeptejte se sami sebe, zda dáte šanci nejmodernějším technologiím, nebo raději setrváte u běžného spotřebiče. Zároveň se zamyslete nad náročností údržby (některé modely jsou zcela bezúdržbové) i nad druhem oblečení, které obvykle žehlíte.

Jaký zvolit materiál žehlicí plochy?

Žehlicí plocha je klíčovým prvkem každé napařovací žehličky – ovlivňuje životnost přístroje i uživatelský komfort při žehlení. Vyžadujete-li od svého budoucího pomocníka ty nejlepší vlastnosti, zvolte model s žehlicí plochou z keramiky, smaltu nebo safíru. Jedná se o odolné a teplotně přizpůsobivé materiály, které rychle a dobře kloužou po tkanině. V případě nerezu a hliníku  počítejte s kratší životností a celkově horšími vlastnostmi.

Jaký je optimální počet otvorů pro přívod páry?

Obecně platí, že čím více otvorů pro přívod páry žehlička má, tím lépe žehlí, nicméně záleží především na jejich správném rozložení. U propracovaných napařovacích žehliček je rozprostření otvorů rovnoměrné a pravidelné. Některé modely mají prodlouženou špičku se zvětšenými napařovacími otvory – jsou k nezaplacení při žehlení obtížných míst, například okolí knoflíků a záhybů.

Jaký je dostatečný příkon?

Napařovací žehličky disponují příkonem od cca 800 do 3 000 W. Čím větší hodnota příkonu je, tím rychleji se přístroj zahřeje na požadovanou teplotu.

Co jsou parní výkon a parní ráz?

Hodnota parního výkonu říká, jaké množství páry žehlička vypustí za minutu provozu. Rozpětí se pohybuje od cca 10 do 65 g/min. Modely s parním výkonem 40 g/min již nejsou příliš efektivní a rychlé.

Pod pojmem parní ráz najdete funkci, která umožňuje jednorázové vypuštění většího množství páry. Pro běžné použití je dostačující 100-200 g/min.

Jaký objem nádržky na vodu?

Velikost nádržky na vodu volte s ohledem na množství prádla, které běžně žehlíte. Žehličky s menší nádržkou jsou lehčí, ale vyžadují častější dolévání vody.

Funkce, které vám budou k užitku

Pokud si za napařovací žehličku připlatíte, získáte nadstandardní funkce, které proces žehlení či údržby usnadní, urychlí a celkově zpříjemní. K těm nejzajímavějším patří odvápňovací systém, funkce samočištění, anti-drip (eliminuje nežádoucí odkapávání vody při žehlení na nízkou teplotu), kropení, vertikální napařování automatické nastavení teploty s ohledem na vlastnosti konkrétní tkaniny a automatické vypnutí.