S toustovačem neboli sendvičovačem připravíte sendvič i grilované maso. Jak vybrat správný typ?

Multifunkční toustovače toho zvládají daleko více
  |  Komerční sdělení

Lahodné tousty, sendviče, lívance, vafle, oplatky a mnoho dalších pochoutek – v případě některých modelů dokonce grilované maso či zelenina. To vše zvládne připravit kompaktní kuchyňský pomocník jménem toustovač. Často se s ním setkáte také pod názvem sendvičovač či zapékač. Proč byste si ho měli pořídit? Je cenově dostupný, na kuchyňské lince nezabere příliš mnoho místa a hravě s ním v okamžiku vykouzlíte chutnou svačinku, občerstvení i plnohodnotnou večeři. Vybrat správný model není složité, ale měli byste se držet několika základních pravidel.

Klasika vs. multifunkce

Sendvičovače lze rozdělit do dvou hlavních kategorií podle účelu využití – na klasické a multifunkční.

Klasické toustovače jsou určeny především pro přípravu toustů. Multifunkční toho zvládají daleko více. A vůbec nejvariabilnější je sendvičovač 3v1, jehož součástí jsou tři výměnné desky – kromě klasické, určené pro přípravu sendvičů také deska na pečení vaflí a grilovací deska. Na trhu jsou dokonce multifunkční sendvičovače 4v1, nicméně čtvrtá deska je určena opět pro přípravu sendvičů – liší se pouze tvarem.

Z hlediska bezpečnosti a údržby jsou všechny spotřebiče na českém trhu vyhovující. Výběr sendvičovače je tedy především otázkou počtu desek, případně tvaru a velikosti pečící plochy.

Velikost a design

Toustovače se od sebe na první pohled liší velikostí a designovým provedením. Zatímco některé modely disponují deskou pro přípravu dvou klasických sendvičů (případně čtyř trojúhelníkových), větší přístroje umožňují přípravu dvojnásobného počtu sendvičů. Při výběru se řiďte obvyklým počtem strávníků. Příprava většího počtu sendvičů na malé desce zabírá zbytečně moc času.

Estetické hledisko výběru je druhořadé, nicméně určitě není od věci, když vám sendvičovač takříkajíc padne do oka.

Jaký je optimální příkon?

Stejně jako v případě mnoha jiných spotřebičů patří k nejdůležitějším parametrům příkon. Fakt, že se vám sendvičovač líbí a designově „zapadne“ do kuchyně, byste rozhodně neměli pokládat za rozhodující kritérium. Právě na hodnotě příkonu (udává se ve wattech) totiž závisí doba potřebná pro přípravu sendvičů či jiných potravin.

Platí, že přístroje s vyšším výkonem připraví jídlo mnohem dříve. A samozřejmě spotřebují více elektrické energie, což ovšem s ohledem na dobu provozu není příliš důležité – i kdybyste sendvičovač používali několikrát denně, nijak výrazně to na účtu za elektřinu nepocítíte.

Jak vysoký příkon tedy zvolit? Zdaleka nejvíce přístrojů disponuje příkonem v rozpětí 700-750 W, což je jakýsi standard. Pro grilování jsou však vhodnější sendvičovače s vyšším příkonem (k dostání jsou i modely s příkonem nad 1 500 W).

Sendvičovač podle tvaru toustů

Výrobci sendvičovačů jsou si vědomi toho, že se mnoho zákazníků rozhoduje také podle tvaru samotných toustů. Kromě čtverců, obdélníků a trojúhelníků proto nabízí také desky pro přípravu sendvičů v méně obvyklých tvarech. Výjimkou nejsou lastury, srdce, květiny či vyloženě dětské motivy, jako jsou postavičky Snoopyho, Mickey Mouse a dalších hrdinů nejen z dílny Walta Disneyho.

Materiál pečicích desek

Pečicí desky neboli plotýnky patří k nejdůležitějším prvkům sendvičovače. Naprostá většina přístrojů disponuje deskami s teflonovým povrchem – nepřilnavým materiálem s vysokou odolností vůči teplu. Nevýhodou budiž náchylnost k poškrábání (proto je vhodné pracovat s dřevěnými a nikoliv kovovými nástroji).

Některé modely sendvičovačů mají pečicí desky keramické. Výhoda keramiky spočívá v menší náchylnosti k poškrábání, nevýhoda v křehkosti a riziku odštípnutí.

Standardní a nadstandardní funkce

Byť jsou si velmi podobné, liší se praktickými doplňky a funkcemi. Některé prvky (např. světelnou signalizaci, bezpečnostní pant) mají všechny sendvičovače již v základu, jiné jsou typické pro spotřebiče ve vyšší cenové kategorii.

K doplňkům, kterými jsou vybaveny dražší přístroje, patří například spouštěcí tlačítko (levnější sendvičovače se zapínají automaticky po připojení do sítě), ochrana proti přehřátí, regulátor teploty či speciální protiskluzová úprava nožiček.

Klíčová slova: