Tyčový vysavač je efektivní pomocník – ale musíte si vybrat správný model!

Sortiment tyčových vysavačů lze rozdělit na dvě základní kategorie
  |  Komerční sdělení

Důvodů, proč si stále více lidí pořizuje tyčový vysavač namísto konvenčního přístroje, je rovnou několik. Je velmi praktický, protože k provozu nepotřebuje energii ze sítě. Vystačí si s vlastní baterií, jejíž kapacita je u většiny současných modelů naprosto dostačující. V podstatě snoubí výhody smetáku a klasického vysavače, je ekologický, ekonomický a jako stvořený pro vysávání špatně dostupných míst. Leckdy navíc zvládne více než jen vysávání. Uvedené výhody však rozhodně neplatí pro všechny spotřebiče, které jsou aktuálně na trhu. Má-li vám tyčový vysavač věrně sloužit, musíte si vybrat ten pravý.

7 zásadních otázek ohledně výběru tyčového vysavače

Rozhodli jste se, že si ho pořídíte, ale ztrácíte se v pestré nabídce? Pravdou je, že vysavače tyčové nabízí různé vlastnosti a funkce; při výběru byste proto měli zohlednit některé důležité osobní preference a požadavky. Než zabrousíte např. na Alza.cz, kde najdete levnější i luxusní modely, odpovězte si na následující otázky.

1. Mobilita, nebo neomezená doba provozu?

Sortiment tyčových vysavačů lze rozdělit na dvě základní kategorie – přístroje napájené ze sítě (tzn. kabelem) a bezdrátové akumulátorové tyčové vysavače.

Na první pohled se jako výhodnější jeví provedení s integrovaným akumulátorem, protože je mobilní – umožňuje vysávání v místech bez přístupu k elektrické síti. Bohužel má i nevýhody.

Oproti kabelovým tyčovým vysavačům jsou bateriemi poháněné přístroje méně výkonné. Otázka tedy zní, zda je pro vás absence kabelu důležitější než výkon.

2. Jak dlouho vydrží tyčový vysavač v provozu a jak dlouho se nabíjí?

Ujasněte si, jak dlouho vám obvykle zabírá vysávání, a pořiďte si model, který vydrží v provozu dostatečně dlouhou dobu. Budete-li ho muset v průběhu jednoho vysávacího cyklu dobíjet, informujte se o době potřebné k nabití.

3. Jde vám o víc než o pouhé vysávání?

Se základním modelem vysajete podlahu. Pokud si za tyčový vysavač připlatíte, získáte multifunkčního pomocníka, se kterým podlahu kdykoliv vytřete. S modelem vybaveným parním mopem udržíte podlahu hygienicky čistou, aniž byste museli sahat po klasickém mopu.

4. Jsou lepší sáčkové nebo bezsáčkové vysavače?

Otázka na tělo! Popularita sáčkových vysavačů mírně klesá na úkor bezsáčkových modelů – v jejich prospěch hrají nižší provozní náklady. Sáčky se musí dokupovat a v případě, že dojdou, je přístroj k ničemu. Někomu však nemusí vyhovovat nutnost čištění prachové nádobky a prašnost, která provází proces vyprazdňování.

5. Je tyčový vysavač vhodný pro alergika?

Model s kvalitní filtrací a dostatečně vysokým výkonem dobře poslouží i v domácnosti, ve které se pohybuje alergik či astmatik. Méně výkonné přístroje mohou mít s důkladným vysáváním některých povrchů (především koberců) problém, což pro osoby citlivé na prach není právě ideální. Problém může nastat také při čištění nádobky bezsáčkového tyčového vysavače – pro alergika je bezesporu vhodnější sáčková varianta.

6. Máte doma línajícího domácího mazlíčka?

Majitelé psů a koček vědí o línání své. Chlupy jsou téměř všude a jedinou možností, jak se s nimi vypořádat, je mít vysavač v permanentní pohotovosti. S vylínanou srstí si samozřejmě poradí také vysavač tyčový, ovšem ne za každé situace – problematické jsou koberce s vyšším vlasem. Skutečně efektivní je vysávání s k tomu určeným nástavcem.

7. Je důležitým parametrem hmotnost?

Váhové rozpětí tyčových vysavačů začíná na 2-3 kg, některé modely mají hmotnost i dvojnásobnou. Vzhledem k tomu, že uživatel drží poměrně velkou část hmotnosti v ruce, je lepší volbou lehčí model. Na celkovém uživatelském komfortu se velkou měrou podílí také ergonomie rukojeti.

Klíčová slova: