Nejnebezpečnější zbraně současnosti. Letadlová loď a bomba silnější než atomovka z Hirošimy

Nejhorší způsoby popravy. Krutost indických slonů a bezbolestné setnutí hlavy
 

Západní svět si užívá domnělý mír už velmi dlouho. Lokální občanské války jsou však bohužel nedílnou součástí i našich moderních dějin. Globální konflikt a třetí světová válka se však naštěstí nechystá. Pokud by se tak stalo, jednalo by se o zničující tragédii, a to právě kvůli nejnebezpečnějším zbraním, kterými některé velmoci stále disponují. 

Zbraně jsou bohužel motorem technologického vývoje. Když jaderný fyzik Robert Oppenheimer s pláčem litoval svého vynálezu atomové bomby, byl si moc dobře vědom, kam se civilizace zcela nezadržitelně řítí. Obrázky z Hirošimy a Nagasaki totiž ukazují ničivou sílu zbraní, které byly použity v roce 1945. O té chvíle se však svět zásadně změnil. Na obzoru sice není globální konflikt podobný druhé světové válce, ale vývoj zbraní šel nadále kupředu. Bude tedy jednou platit citát Alberta Einsteina: “Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny.”

Reaktivní granát RPG

S lehkou příchutí cynismu lze říct, že se jedná o nejoblíbenější zbraň islamistických radikálů na Blízkém východě. Když se totiž několik jedinců brání velké přesile v podobě pancéřovaných vozů a tanků, je právě reaktivní granát jeden z těch nejúčinnějších nástrojů, jak získat převahu na svou stranu. 

První prototyp byl představen v roce 1961 v Sovětském svazu. Od té doby tento granát používají všechny strany válečných konfliktů. Samozřejmě byla obrněná technika nucena reagovat na sílu této nenápadné zbraně, ale stále se jedná o jednu z nejnebezpečnějších pozemních útočných výrobků, které na světě najdeme. 

Třída Nimitz

Letadlová loď s jaderným pohonem. Už z těchto několika slov jde opravdu obrovský respekt. Plavidlo, které má ve svém portfoliu na zbraně pravděpodobně nejsilnější mocnost USA, byla poprvé představena v roce 1971. Jedná se o největší letadlové lodě, které kdy byly na světě vyrobeny. Dle oficiálních zdrojů jich má US Navy k dispozici hned deset. Nasazeny byly ve válce v Perském zálivu, v Iráku a v Afghánistánu. Maximální počet posádky dosahuje více jak 5 tisíc lidí a na palubu je možné vyskládat 90 letadel a vrtulníků.

Třída Zumwalt

Už na první pohled vám musí být jasné, že tady se nejedná o ledajaké plavidlo. Torpédoborec, který byl uveden do provozu teprve v roce 2016. Patří mezi vůbec největší americké lodě a jako první mají integrovaný pohonný systém. Její hlavní účel je navádět střely a pomoci při pobřežních operacích. Její hlavní síla je víceúčelovost. Největší trumf, který má tato americká zbrojní chlouba v kapse, je fakt, že je schopna unést na palubě 80 raket Tomahawk najednou. 

Balistická střela R-36

V tomto případě se při pohledu na výrobek Sovětského svazu dostáváme k výše zmíněnému citátu Alberta Einsteina. Mezikontinentální balistická střela R-36 byla vyrobena v roce 1976 a dodnes s ní může Rusko bez problémů operovat na neuvěřitelné vzdálenosti až 16 tisíc kilometrů. Zároveň je schopná vybuchnout i ve vzduchu, což způsobuje opravdu masivní škody. Nutno dodat, že podobné zbraně má i USA a Čína. Největší nebezpečí spočívá v tom, že je schopná na velkou vzdálenost dopravit jaderné hlavice. Některé jsou dokonce schopné dodávat více jak jednu. 

Nejsilnější sovětská bomba

Do vojenské zbrojnice velkých mocností normální smrtelník jen tak nenakoukne, ale z toho, co víme, vyplývá, že jedna z nejsilnějších a nejnebezpečnějších zbraní na světě je sovětská bomba zvaná CAR. Bezesporu se jedná o nejsilnější nálož, která byla kdy odpálena. Bomba o hmotnosti 27 tun, délce 8 metrů a průměru 2 metry se sílou 58 megatun TNT prostě není hračkou pro děti. 

Jedná se o 1500x silnější nálož než ta, která vybuchla v Hirošimě. Cíle její síly byly ještě mnohem větší. I tak si jen těžko představit, jak by vypadal svět, kdyby se podobné šílené nástroje války použily proti civilnímu obyvatelstvu. 

KAM DÁL: Teroristické útoky, které změnily svět. Dvojčata mizející před očima a teror v Paříži