Kontroly nočního uzavření restaurací: Hygienici budou spolupracovat s policií

 

Při kontrolách nočního uzavření restaurací kvůli koronaviru budou hygienici spolupracovat s policií. Nařízení od dnešních 0:00 začalo platit v celých středních Čechách. Podniky musí mít každý den zavřeno mezi půlnocí a 06:00. Ve Středočeském kraji jsou od pátku čtyři okresy, a to Beroun, Kladno, Kolín a Praha-východ, ve druhém, tedy oranžovém stupni rizika nákazy koronavirem. Zbývající okresy jsou v mírnějším prvním rizikovém stupni.

Podle ní se kontakty nakažených daří trasovat, ale hygienici už jsou na hranici kapacity, zapojují se pracoviště napříč odbory. „My doufáme, že dostaneme posily třeba z armády," uvedla mluvčí. Dodala, že už se o této formě pomoci jedná. Trasování kontaktů nakaženého člověka trvá dva až tři dny, proto podle Šalamunové hygienici žádají o pomoc i nakažené, aby své kontakty informovali co nejdříve.

Fronty lidí na testy

Dnes ráno bylo možné se objednat na odběry do kolínské nemocnice na úterní termín, systém pro odběry u kladenské nemocnice nabídl i termín dnes dopoledne. Řada lidí ale objednávací systémy nevyužívá, opakuje se situace, že přicházejí hromadně ráno. U kladenské nemocnice stály ráno desítky lidí. Ve frontách stojí lidé, u kterých se objevily příznaky, i lidé, kteří například potřebují potvrzení o negativním testu kvůli cestování do některých států. V kraji je sedm odběrových míst, vedle toho odběry provádějí i speciálně vybavené sanitky záchranné služby.

Nemocnice zakazují návštěvy

Některé nemocnice už kvůli koronaviru zakazují návštěvy. Od soboty není možné navštěvovat pacienty v kolínské nemocnici, výjimkou je dětské oddělení. Ode dneška platí zákaz návštěv také v příbramské nemocnici. Týká se všech lůžkových oddělení s výjimkou paliativního, kde je nutné dodržovat hygienická opatření. Doprovod otce u porodu je stále možný.

„Situace nás velmi mrzí, ale záchyt covid-19 pozitivních lidí se neustále navyšuje. Vir je ohrožující především pro lidi s dalšími obtížemi a přesně takoví leží v naší nemocnici," uvedl ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada. "Jakmile to situace dovolí, budeme režim zmírňovat," dodal.

Podle Šalamunové je na provozovatelích zařízení poskytujících sociální služby, což jsou i domovy pro seniory, zda zákaz návštěv vyhlásí, svůj postup mohou s hygienou konzultovat. Epidemická situace se podle mluvčí v různých částech regionu liší, proto plošná opatření nyní vyhlášená nejsou.

KAM DÁL: Obce nebudou mít peníze na základní potřeby obyvatel. Vláda jim bere další peníze, situace je kritická