Vědci tvrdí: Vláda dělá ohledně koronaviru nekompetentní rozhodnutí, měla by dát na odborníky

Pane premiére, opravdu vše nezvládnete nejlépe, jak si často myslíte
 

Rada Učené společnosti vyzvala vládu, aby další postup tlumení současné koronavirové epidemie opírala výlučně o názory kompetentních odborníků z oblasti hygieny, epidemiologie a infekčního lékařství. Doporučuje inspirovat se v sousedních zemích, které jsou v lepší situaci.

Rada také požaduje přehodnotit strategii testování, aby bylo co nejrychleji zavedeno účelné a rychlé testování osob s příznaky onemocnění. Celé vyjádření Rady Učené společnosti ČR k současnému řešení pandemie covid-19 je zveřejněno na webu společnosti.

„Máme za to, že dnešní situace je důsledkem kombinace nedostatečného zajištění služeb zkušených odborníků z oblasti hygieny, epidemiologie a infekčního lékařství a také toho, že odpovědné struktury státu podlehly v některých oblastech tlaku lobbistických struktur či těch, kteří nejsou přímo odborníky v oblasti epidemiologie či infekčního lékařství,“ uvedla rada na svých webových stránkách. Podle ní se vládou oznámené rozvolnění protiepidemických opatření v závěru první vlny pandemie ukázalo být velkou chybou.

Za nevhodné považuje Učená společnost také to, aby zásadní rozhodnutí v tak složitých záležitostech, jakými jsou protipandemická opatření, činila vláda "nekonzistentně a chaoticky".

Rozhodnutí jsou špatná

Jako příklad nekompetentního přístupu uvádí rozhodnutí ministerstva zdravotnictví vyvinout vlastními silami vakcínu proti onemocnění covid-19. „Současná situace jasně ukazuje, že úsilí výzkumných kapacit by mělo být místo toho napřeno k mapování variability biologických vlastností nového koronaviru, k poznání imunobiologie a patogeneze infekce novým koronavirem, k vývoji moderní diagnostiky koronavirového původce nákazy na bázi rychlých a spolehlivých testů a k aplikací získaných poznatků do epidemiologie pandemického procesu v naší zemi,“ uvedla společnost.

Učená společnost ČR sdružuje významné vědce, jejím hlavním cílem je podpora svobodného pěstování vědy a šíření vědeckých poznatků. V současné době má 98 členů řádných, 49 členů zahraničních a 17 členů emeritních. Výkonným orgánem Učené společnosti je její rada složená z osmi řádných členů. Předsedou rady pro období 2020 až 2022 je český fyzikální chemik a vysokoškolský pedagog Pavel Jungwirth.

Česko má nyní nejrychlejší přírůstky nemocných ze sousedních zemí. V Evropské unii má více případů na obyvatele za 14 dnů jen Španělsko a Francie. V úterý přibylo v Česku rekordních 1 677 potvrzených případů.

KAM DÁL: Světlice barvířská: Žlutá kráska s blahodárnými účinky, kterou měl v hrobce i Tutanchamon.

Klíčová slova: